Новини

Моторошні образи та складні конструкції. Хто приїде на Фестиваль маланок до Чернівців

У фесті вперше візьме участь колоритний колектив зі Словенії.

Словенські кукери/Фото зі сторінки Фестивалю маланок у фейсбуку

Менше, ніж за місяць, 12 січня у Чернівцях відбудеться традиційний Фестиваль маланок. Наразі триває прийом заявок від учасників, водночас уже частково відомо, хто дивуватиме чернівчан та туристів своїми образами.

Зокрема, вперше до Чернівців приїде колоритний колектив зі Словенії. Про це «Шпальті» повідомила організаторка та засновниця фесту Оксана Лелюк.

«Це кукери – словенська традиція, яка має більше ста років. Їхні образи дещо моторошні, бо вони своїми танцями та обрядовими дійствами відлякують зло, нечисту силу», – розповіла Оксана Лелюк.

За її словами, наразі ще тривають перемовини із колективами маланкарів із Румунії та Болгарії. Місцеві гурти також активно реєструються. Наприклад, лише з Горбово Герцаївського району заявку подали вже п1ять колективів. Окремі з груп маланкарів налічують більше 200 осіб. Які персонажі та рухомі платформи дивуватимуть глядачів, організатори поки не розповідають.

«Конструкції будуть цікаві, несподівані й складні. Таємницю розкривати не буду, все можна буде побачити 12 січня в Чернівцях. Ми готуємось і дуже стараємось», – сказала Оксана Лелюк.

Також вона розповіла, що перенесення дати фестивалю маланкарі сприйняли по-різному. Окремі з них висловлювали занепокоєння через те, що їхні образи побачать 12 січня, тож 13, 14 січня у своїх селах і містечках їм не буде чим дивувати. Водночас для частини колективів день проведення фесту не є принциповим.

Зареєструватися на участь у фесті можна за цим посиланням.

 

Коментарі