Новини

У Чернівцях презентували повне автобіографічне видання Петера Деманта. Фото

Книжку презентували в Целанівському центрі 12 грудня.

12 грудня в Літературному целанівському центрі відбулась презентація книги Вернона Кресса «Перше життя. (Не)вигадана повість» («Первая жизнь. (Не)выдуманная повесть»).

Про видання розповів його редактор та упорядник журналіст Юрій Чорней. Модерувала презентацію Інґа Кейван.

Вернон Кресс – це літературний псевдонім російського письменника, громадського діяча, в’язня таборів ГУЛАГу Петера Деманта (2.08.1918, Інсбрук – 11.12.2006, Москва), дитинство, юність і молодість якого пов’язані з Чернівцями. 11 грудня минуло 13 років із дня смерті цього легендарного чернівчанина, який є одним із творців чернівецького міфу. Власне, в автобіографічній повісті «Перше життя», що зображує зокрема Чернівці 20-х–40-х років ХХ століття, переплітаються правда і вигадка. І водночас це важливе свідчення про ті Чернівці, які після 1945 року зникли, а подальші долі багатьох чернівчан склалися драматично, а то й трагічно, як і самого Петера Деманта.

«Його доля склалася трагічніше від тих мемуаристів, які виїхали на Захід, – говорить про автора «Першого життя» Юрій Чорней. – Бо йому довелося, як Орфею чи Овідію, залишитися жити з варварами. Він пройшов через заслання і табір, працював вантажником і писав таємно для себе, а не для публікації. «Перше життя» рятувало його від відчаю життя наступного».

Автобіографічну повість «Перше життя» Петер Демант писав паралельно з романом «Зекамерон ХХ», що в українському перекладі Оксани Пендерецької вийшла також у «Видавництві 21» (2013).

Книжка вийшла за сприяння Чернівецької міської ради у рамках програми підтримки книговидання імені бургомістра Антона Кохановського. Її можна придбати на сайті видавництва.

Фото Євгенії Калюжки

 

 

 

 

Коментарі