Новини

Розбиті стіни. Коли у гуртожитку №3 ЧНУ завершать ремонт. Фото

Якщо заплановані кошти не освоять, то МОН переведе їх у держбюджет, і з нового навчального року студенти залишаться з розбитими туалетами.

У гуртожитку №3 Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича не встигають завершити ремонт в обіцяні терміни. Про це пишуть студенти, котрі мешкають у цьому ж гуртожитку. За їхніми словами, менше, ніж за два тижні до кінця роботи, виконали тільки третю частину ремонту.

«У гуртожитку №3 складається жахлива ситуація з ремонтом санітарних вузлів. Підрядник, який виграв тендер на ремонтні роботи, не вкладається в обіцяні строки. До завершення терміну залишається 13 днів. Роботи виконані на 30-35%», — ідеться у повідомленні.

View this post on Instagram

ВАЖЛИВО!!! Студенти ЧНУ ім. Ю. Федьковича, у 3 гуртожитку студмістечка складається жахлива ситуація з ремонтом санітарних вузлів. Підрядник, який виграв тендер на ремонтні роботи, не вкладається в обіцяні строки виконання. До завершення терміну залишається 13 днів!!! Роботи виконані за 3 місяці на 30-35%. Якщо роботи не будуть виконані в зазначений термін, то частина суми, виділеної МОН України на покращення умов проживання студентів, повернеться в міністерство. На наступний календарний рік університет буде змушений власними силами завершити ремонт, але повторно буде оголошено тендер, і це займе чимало часу. По суті студентам в 3 гуртожитку доведеться жити без належних умов ще пів року. І все це через байдужість та безвідповідальність Івана Георгійовича Дякона та фірми "Будторгінвест". Ми стурбовані ситуацією, яка склалася! Вимагаємо в Івана Георгійовича Дякона та фірми "Будторгінвест" якісно закінчити ремонтні роботи вчасно, а саме до 15 грудня. Ми не зупинемось, доки обіцянки не будуть виконані! . #ДяконДеРемонт #ДяконНеЗлиСтудентів #ДяконГотуйся #StudParlament #studprofkom_cv_ua #Чернівці

A post shared by Студентський Парламент ЧНУ (@studparliament) on

Як свідчать дані порталу публічних закупівель «Prozorro», 15 серпня ЧНУ ім. Ю. Федьковича уклав із ТОВ «Будторгінвест» договір про проведення капітального ремонту санітарних вузлів, систем водопостачання та каналізації гуртожитку №3 ЧНУ за адресою: вул. Небесної Сотні, 4-В загальною вартістю п’ять мільйонів триста тридцять чотири тисячі триста вісімдесят дев’ять гривень.

У коментарі «Шпальті» голова студентського парламенту ЧНУ Володимир Крижановський каже, що студенти занепокоєні цією ситуацією.

«Ми моніторили ситуацію. На жаль, договір не передбачає, що через певний проміжок часу має бути виконано заданий обсяг роботи. Тобто у ньому вказано тільки про кінцевий результат. Ми й університет звернулися до підрядника, проте він сказав, що все зробить», — каже пан Володимир.

Також голова студпарламенту розповідає, що наразі робочі працюють до 6-7 вечора.

«Проте вони не встигнуть усе виконати. Тільки у суботу було 15 працівників. Я ходив глянути, що вони роблять. Там була така картина — десь п’ять людей просто сиділи, а 10 працювали. Ось такі темпи роботи. Місяць тому, коли ми звернулися до медіа, підрядник пообіцяв, що до кінця тижня завершить роботи у шести блоках на кожному поверсі, а це загалом 30 блоків. Але так і не виконали цього», — додає Володимир.

Запитуємо у проректора з адміністративно-господарських робіт ЧНУ ім. Ю. Федьковича Дмитра Федоровича, що буде, якщо підрядник вчасно не виконає роботи.

«Якщо заплановані кошти не освоять, то МОН переведе їх у держбюджет, і з нового навчального року студенти опиняться з розбитими туалетами. А грошей на їх ремонт уже не буде. Тоді знову доведеться оголошувати тендер на проведення робіт, що затягнеться до трьох місяців. Це створює великі проблеми щодо гарантій, не кажу вже про умови проживання», — розповідає він.

Також, за словами проректора з адміністративно-господарських робіт, університет надсилав підряднику листа.

«Раніше у нас були деякі занепокоєння, тому впродовж минулого місяця ми зверталися до нього та надсилали листа про те, щоб він подав договір на забезпечення виконання робіт. Ми зазначали про санкції порушення строків виконання робіт, але жодної реакції не було. Підрядник зв’язувався з проректором та студентами й обіцяв, що все встигне. Проте, як ми бачимо наразі, роботи не виконані. Сумніваюся, що встигнуть їх зробити до 15 грудня. Знаю, що попередній підрядник, який робив ремонт у гуртожитку №4, виконав роботи за 3 місяці», — каже пан Дмитро.

Спілкуємося з самим підрядником ТОВ «Будторгінвест» Іваном Дяконом. За його словами, роботи виконують щодня, навіть на вихідних, і встигнуть усе зробити до 15 грудня.

«Ремонтні роботи будуть виконані до Нового року. Як ми це робитимемо, не буду коментувати. Все буде завершено, студенти будуть у комфортних умовах. Попрошу трішки терпіння та не робити хаосу, бо немає причини і потреби. Ми все обговорили сьогодні зі студентами, все буде добре», — зазначає Іван Дякон.

На запитання, чому виникли проблеми з виконанням робіт у зазначений термін, підрядник сказав:

«Там особливої проблеми немає, але там «стісньонні умови» та ще й діти проживають, розумієте? Не можна все робити одночасно, коли «ходять по голові». Наразі у гуртожитку є десять людей: одні демонтовують, інші збивають, а дехто штукатурить. Там цсе йде поетапно: прокласти проводку, поштукатурити, поставити плитку на стінах, а потім на підлозі — кожен процес має тривалість. Якби це було одне велике приміщення, то все давно зробили б, двері поставити б. Але нічого, ми там уже принавчилися і все буде добре».

На запитання, чому інший підрядник, який робив ремонт у гуртожитку №4, виконав усе за чотири місяці, Іван Дякон відповідає:

— Я не знаю, що робив попередній підрядник у 4 гуртожитку. Можливо, то був час канікул, коли там нікого не було, тому так. Ми налагодили процес і все закінчимо скоро, — відповідає пан Іван.

Чи зустрічався підрядник зі студентами, дізнаємося у голови студентського парламенту ЧНУ Володимира Крижановського.

«Так, він приходив, ми наголошували на тому, що до 15 грудня ремонтні роботи мають бути завершені. Він не сказав конкретні терміни, але зазначив, що найбільше бачить свою провину у тому, що взявся за цей проєкт. І він не знав, наскільки тут усе складно», — каже Володимир Крижановський.

Редакція «Шпальти» стежитиме за розвитком подій у гуртожитку №3 ЧНУ ім. Ю. Федьковича.

 

Ярослава Дерев’янко

Фото Анастасії Бойчук

 

Коментарі