Новини

У Чернівцях з’явиться ще один сквер

Відповідну петицію Інги Кейван підтримали на сесії міської ради.

Фото unsplash.com.

Під час сесії Чернівецької міської ради депутати підтримали електронну петицію «Сквер чернівчан на проспекті Незалежності». За відповідне рішення проголосували 27 обранців. Звернення ще у серпні зареєструвала чернівчанка, кандидатка філологічних наук Інга Кейван.

Новий сквер буде не просто зоною міського відпочинку, а й сприятиме розвитку культурного дозвілля містян та туризму.

«У саду, розташованому за будинком 84-А, що на проспекті Незалежності, 1-2 серпня проводили роботи, які офіційно назвали санітарними. У результаті було знищено чимало здорових дерев. Вважаю, що роботи проводилися з порушеннями ч. 1 ст. 28 Закону України «Про благоустрій населених пунктів». Знищених дерев уже не повернути. Натомість пропоную міській владі, аби реабілітуватися в очах мешканців і бути корисними сучасникам та прийдешнім поколінням, розпорядитися щодо засадження вказаної території деревами.

Пропоную створити на ній сквер – з акцентом на екологічності і залученням відповідних фахівців. Провести грамотний, професійний зонінґ; прокласти доріжки з максимальним збереженням трав’яного покриву; спланувати, які дерева і кущі тут будуть висаджувати; встановити антивандальні лавиці та сміттєві урни; провести економне екологічне освітлення…

У «Сквері чернівчан усіх часів» можна було б встановити пам’ятник чернівчанам у вигляді кульбаби, про який я писала раніше, й основна концепція якого полягає у тому, що чернівчани у різні часи, як насіння кульбаби, «розліталися» світом (хто ближче, хто далі), але всюди приживалися, проростали, часто досягаючи успіхів у різних сферах науки, культури, громадсько-політичного життя тощо. Зрештою, на основі такого скверу можна продумати систему брендів Чернівців, яка б інтегрувала мешканців міста в історію, культуру, а також стала б іще одним туристичним об’єктом», — ідеться в тексті електронної петиції.

 

Коментарі