Новини

Чи будуватимуть каплицю на площі Пресвятої Марії у Чернівцях

Фахівці дали висновок щодо спорудження культової будівлі на цій площі.

7 листопада під час сесії міської ради депутати ухвалили рішення надати дозвіл Чернівецькій єпархії ПЦУ на будівництво каплиці посеред площі Пресвятої Марії. За декілька днів, 11 листопада, у Чернівцях зареєстрували петицію, яка спрямована проти спорудження культової будівлі на площі Пресвятої Марії. Електронне звернення набрало необхідну кількість голосів.

Як повідомили у відділі охорони культурної спадщини міської ради, містобудівний ансамбль площі «Пресвятої Марії» (колишня назва площа Турецької криниці) – пам’ятка історії місцевого значення – це комплекс, який складається з криниці, резервуарів з водою, лазні, мосту та валів.

Відповідно до містобудівної документації «Коригування історико-архітектурного опорного плану і проєкту зон охорони пам’яток та визначення меж і режимів використання історичних ареалів м. Чернівців», територія пам’ятки розташована в межах комплексної охоронної зони центрального історичного ареалу м. Чернівців, а також у межах буферної зони об’єкта, занесеного до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

З огляду на це, а також беручи до уваги вже сформований вигляд площі Пресвятої Марії як цілісного історичного комплексу містобудівного значення, фахівці відділу вважають недоцільним будівництво культових споруд на зазначеній території.

Як розповіла у коментарі «Шпальті» начальниця відділу охорони культурної спадщини міської ради Олена Пушкова, питання щодо каплиці на площі Пресвятої Марії винесуть на засідання спілки архітекторів. Комісія з етики розгляне питання щодо сертифіката автора-архітектора цієї картинки.

«Хочемо знайти автора таких провокацій. Це привід поставити запитання щодо його сертифіката», – каже Олена Пушкова.

Також вона зазначила, що Чернівці мають інтегровану концепцію розвитку середмістя. Окремий елемент проєктування  це громадські простори, а саме площі і сквери, які не можна віддавати під забудову.

«Місто не може залишитися без площ. Життя не закінчується на потребах церкви. Наприклад, Івано-Франківськ заливає каток перед ратушею, а ми ставимо хрести. Це інше ідеологічне навантаження. Ми десь деградуємо», зауважила Олена Пушкова.

Також вона зазначила, що дійсно на початку XIX ст., згідно з історичною довідкою, на Турецькій площі була церква. Але її перенесли на Калічанку.

«Раніше тут були і турки. Це було місце для толерантного співіснування всіх церков і релігій, там проводили спільне богослужіння всі церкви і конфесії. Зараз, я вважаю, відбувається рейдерське захоплення території. Центральну площу захопили, а тепер хочуть і Пресвятої Марії. Потрібно визначити, що робити з цією тенденцією. Крім того, якщо депутати міської ради ухвалюють рішення і їх не цікавить думка фахівців, це теж про щось говорить», зазначила начальниця відділу охорони культурної спадщини.

 

Коментарі