Поради

Як допомогти організму у стані застуди. Поради чернівецької дієтологині

Наталія Бочарова розповідає, що потрібно їсти та пити, аби допомогти організму швидко одужати.

У період міжсезоння нам не завжди вдається вберегти свій організм від застуди. Ті, кого підстерегла інфекція, намагаються якнайшвидше вилікуватися та повернутися до звичайного ритму життя. Однак не всі знають, як правильно це зробити. Тому чернівецька дієтологиня Наталія Бочарова розповідає, що потрібно їсти та пити, аби допомогти організму швидко одужати.

Для початку необхідно стежити за харчуванням. У період застуди треба менше їсти, натомість вживати більше теплої (не гарячої) рідини. Однак не варто пити солодкі чаї з медом. Цукор, який міститься в малині чи медові, буде негативно впливати на мікрофлору кишечника, тобто імунітет, який допомагає нам у боротьбі з вірусами та бактеріями, що викликають хворобу.

Солодкі чаї можна замінити трав’яними. Окрім цього, можна пити лужну воду на кшталт «Боржомі» або «Поляни квасової» та іншу негазовану. Її можна трішки підігріти перед вживанням. Також це можуть бути чаї зі спеціями, імбиром, цитриною, але не з медом та цукром. З малиною можна, та вона повинна бути замороженою без цукру, а не у вигляді варення.

Якщо ми вживатимемо багато їжі, то організм направить усі сили не на боротьбу з інфекцією, а навпаки — на перетравлення харчів.

Вживати якісну їжу. Для початку необхідно зменшити кількість простих вуглеводів. Зокрема різні види каш, злаків та фруктів. Адже вони містять глютен, який перешкоджатиме у боротьбі з інфекцією. Необхідно вживати достатню кількість білка у першій половині дня та овочів. Їх бажано споживати у вигляді альденте (напівсирі).

Також корисними і добрими помічниками у боротьбі з застудою будуть бульйони з кісток. Для приготування такого відвару найкраще брати суглобні частини кісток та варити впродовж п’яти годин. Бульйон містить багато амінокислот, які будуть легко засвоюватися.

Окрім цього, температура у приміщенні, де ви перебуваєте, повинна бути нижчою 25 градусів. Потрібно одягатися тепло, бажано у суху піжаму. Якщо часто потієте, то змінюйте одяг. Також варто провітрювати кімнату. Це допоможе організму справлятися з хворобою. Адже мітохондрії, які є у наших клітинах, не люблять, коли дуже жарко. А саме від них залежить наша енергія.

Якщо температура тіла піднімається, то не потрібно її одразу збивати. Треба дати організму можливість боротися з бактеріями та вірусами самостійно — це захисна реакція. Нагадую, якщо температура тіла становить 38-39 градусів, збивати її не потрібно.

Окрім цього, можна вживати біопрепарати, щоб покращити стан. Одне застереження: такі ліки мають бути у вищих дозах, ніж звичайні терапевтичні. Для початку можна добавити цинк (50-60 міліграмів два-три рази на день). Оскільки він важко засвоюється, то його найкраще приймати у формі піколінат цинку. Це спеціальна сіль цинку, яка добре засвоюється та впливає на організм.

Вітамін С (або аскорбінова кислота) необхідно випивати по 500 міліграмів щогодини (коли ми не спимо). Приймати у вигляді аскорбату кальцію, магнію та натрію під час прийому їжі.

Аби допомогти нашій мікрофлорі, яка відповідає за імунітет, потрібно вживати пробіотики у дозі 50 міліардів у одній капсулі. Приймати один раз на день — вранці натщесерце — впродовж тижня.

NAC ацетилцистеїн, або препарат «АЦЦ», необхідно пити по 600 міліграмів вранці та ввечері. Він потрібний не тільки тому, що допомагає від кашлю, а й тому що це є прекурсором глутатіону (однією з найважливіших амінокислот). Він допоможе вам швидко боротися з інфекціями.

Також важливо вживати вітамін Д в дозуванні 20 тисяч одиниць.

 

 

Коментарі