Афіша, Новини

Мова має значення. Автори фільму «Соловей співає» у Чернівцях розповіли про стрічку

Окрему увагу у фільмі звернули на мовну проблему на території Буковини.

8 листопада до Чернівців приїхали автори документальної стрічки про лінгвоцид української мови «Соловей співає. Доки голос має».

На пресконференції авторка чернівчанка Леся Воронюк розповіла, що робота над фільмом тривала три роки. У стрічці порушують питання мови та розбивають популярні міфи, пов’язані з цим.

«Це велике монументальне дослідження міфів про українську мову, які впродовж багатьох століть інтегровували різні загарбники в українське суспільство. Ці міфи особливо стали нав’язливі з початком війни у 2014 році, й очевидно, що війна фізична була підсилена інформаційною. Фільм знімали не тільки в Україні, а й у Білорусі та Ізраїлі. Ми обрали ці країни не випадково, бо тут є чимало спільного з Україною в мовному питанні», — розповіла Леся Воронюк.

Перше, що хочуть донести суспільству автори фільму, – це те, що мова має значення.

«Якби мова не мала значення, то чи стали би всі загарбники відмовляти, утискати, знищувати та забороняти її?»

У фільмі порушують не тільки проблему русифікації української мови, а й румунізації та мадяризації. Співавторка фільму Марія Мандрик розповіла, що окрему увагу у фільмі приділили Буковині і процесам румунізації нашого краю.

«Зняли невеличкий фрагмент, але дуже красномовний, про те, як опитували дітей і їхніх батьків, адже учні підпільно видавали український рукописний журнал», — розповіла вона.

Нагадаємо, 9 листопада у Чернівцях відбудеться прем’єра фільму «Соловей співає. Доки голос має». Стрічку покажуть у кінотеатрі «Чернівці» о 17:00.

Фото пресслужби Чернівецької ОДА

Коментарі