Новини

Чернівецький скрипаль Костя Лукинюк зняв відео на композицію Баха

На створення відео групу активістів надихнула творчість Штерна.

Творчість Ісаака Штерна надихнула групу українських активістів зняти відео на композицію Й.С.Баха «Чакона» у виконанні чернівчанина Костянтина Лукинюка.

Ісаак Штерн – всесвітньо відомий скрипаль, суспільний діяч та голова Карнегі-Холу. Досить цікавим фактом його біографії є те, що він народився в Кременці Тернопільської області. Його батько був родом із Києва, а мати – кременчанкою. Коли йому було 14 місяців, родина переїхала в Сан-Франциско. Саме тому відео знімали на Кременеччині. Під час перебування у Кременці Костянтин також дав благодійний концерт у Костелі Святого Станіслава.

«Чакона» Баха вважається важливою у творчому шляху скрипалів. Є думка, що скрипаль існує до або після Чакони. Можливості виконання твору безмежні, він чудово виявляє майстерність та фантазію скрипаля. Один із біографів Баха Ф.Шпітт визначає «Чакону» як «тріумф духу над матерією». Звісно, виконання твору такого маестро як Штерн захоплює та надихає скрипалів до розвитку та творчого пошуку.

Відео зняли напередодні перемоги Кості у ІІІ Міжнародному конкурсі Олега Криси.

«Відео зняли з метою промоції туристичного потенціалу Кременеччини та України, привернення уваги до історичних і природних пам’яток. Кременецькі гори захоплюють, надихають на подорожі. А розуміння історичної та культурної складової створюють додаткову цінність місцевості та її потенціалу. Також сподіваємося, що твір дасть великий поштовх на шляху Костянтина Лукинюка», – розповіла у коментарі «Шпальті» ініціаторка зйомки, консультантка з розвитку внутрішнього туризму, організаторка фестивалю інструментальної та симфонічної музики InStrum Fest Тетяна Воронова.

 Особливістю створення відео є співпраця місцевих активістів, які долучилися на волонтерских началах.

Коментарі