Новини

У Чернівцях депутати підтримали петицію про заборону ЛГБТ-заходів

Пункт про заборону внесуть до статуту територіальної громади міста.

Сьогодні, 31 жовтня, на сесії Чернівецької міської ради підтримали електронну петицію, якою пропонують заборонити проведення на території міста ЛГБТ-заходи. За це рішення проголосували 24 депутати (із 42).

Пропозицію розглянути петицію запропонував депутат від «Батьківщини» Олександр Пуршага.

«Думаю, петицію, яку ми пропонуємо, потрібно ухвалювати без обговорення. Ми живемо у цивілізованій державі, сьогодні дуже багато непристойних речей твориться у світі, тому прошу колег-депутатів підтримати петицію», – закликав Олександр Пуршага.

Електронною петицією №132, автором якої є чернівчанин Микола Гунько, пропонують внести до статуту територіальної громади міста пункт про заборону проведення ЛГБТ-заходів у Чернівцях. Петицію ухвалили без обговорення.

Відповідний пункт внесуть до статуту міста, якщо мер не накладе вето на це рішення.

Координаторка регіонального представництва ГО «Інсайт» Олена Григоряк вважає, що таке рішення депутатів міської ради не має жодного адекватного підґрунтя, аби існувати. Про це вона розповіла у коментарі «Шпальті»

«Саме рішення вже є порушенням прав людини і є дискримінаційним щодо певної групи людей (у нашому випадку ЛГБТКІ-спільноти). Отож, місцеві депутати, прийнявши таке рішення, суперечать чинній Конституції України. Заборонити мирні публічні акції, ймовірніше за все, може лише Верховний Суд у випадку, якщо публічна акція/демонстрація є загрозою цілісности держави, порушує безпеку мирного населення та може нести антиукраїнський посил», – каже Олена Григоряк.

Окрім цього, за словами дівчини, таке рішення суперечить 39 статті Конституції України та 11 статті Конвенції про захист прав людини та її основних свобод.

Стаття 39 Конституції України:

«Громадяни мають право збиратися мирно, без зброї й проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщають органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування. Обмеження щодо реалізації цього права може встановлюватися судом відповідно до закону і лише в інтересах національної безпеки та громадського порядку – з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров’я населення або захисту прав і свобод інших людей».

Свобода мирних зібрань також захищається статтею 11 Європейської Конвенції про захист прав людини, згідно з якою її здійснення «не підлягає жодним обмеженням, за винятком тих, що встановлені законом і є необхідними в демократичному суспільстві в інтересах національної або громадської безпеки, для запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров’я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб».

 

 

Коментарі