Новини

Врятувати життя за 5 хвилин. На Соборній площі навчали, як надавати першу долікарську допомогу. Фото

Чернівчани відпрацьовували навички на манекенах.

Сьогодні, 31 жовтня, на Соборній площі відбувся тренінг із надання першої долікарської допомоги. Під час заходу чернівчан навчали базових навичок проведення невідкладних медичних заходів реанімації. Їх на манекенах демонстрували медичні працівники та поліціянти.

У коментарі «Шпальті» асистент кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб БДМУ Віталій Смандич розповів, що той, хто вміє і знає, як надавати першу долікарську допомогу, може легко врятувати життя потерпілого.

«Якщо людині стало зле і вона знепритомніла, потрібно допомогти їй, постаратися врятувати її життя. На це у вас є 5 хвилин. Адже спочатку йде клінічна смерть, а потім наступає і біологічна. Тільки від вас буде залежати ефективність роботи», – каже Віталій Смандич.

Інструкція, як надавати першу долікарську допомогу:

  1. Огляньте місце події та переконайтеся, що надання допомоги буде безпечним: потурбуйтеся про власну безпеку, безпеку потерпілого та людей навколо.
  2. Голосно запитайте: «Ви мене чуєте?», «З вами все гаразд?». Не потрібно бити постраждалого по обличчю. Якщо людина не чує, то ущипніть її за м’яз на плечі. Якщо немає жодної реакції, приступайте до ведення серцево-легеневої реанімації.

3. Людина повинна лежати на твердій поверхні.

4. Знімайте верхній одяг і визначайте, де робити компресію. Для цього є два умовних позначення: перше – ремна ямка, а друга – мечоподібний відросток. Середина між ними буде місцем, де треба ставити руки по грудній лінії.

5. Ставте руки за таким принципом: витягуйте ліву руку, розставляйте пальці й обіймайте правою рукою ліву та натягуйте на себе. Продавлюємо на 5-6 см.

6. Позиція – руки повинні бути прямі до постраждалого. Голова має бути навпроти руки, яка віддалена від вас. Качаємо не руками, а верхнім корпусом. Натискати потрібно 30 разів із частотою в одну хвилину.

7. Беріть маску-клапан, щоб не потрапила інфекція. Маска дозволяє тільки вдихати повітря. Потрібно робити два легких та спокійних вдихи. Після чого продовжуйте робити компресію.

8. Попросіть перехожого зателефонувати на 103 і повідомити про постраждалого без свідомості. Самі ж починайте робити серцево-легеневу реанімацію.

 

Фото Євгенії Калюжки

      

Коментарі