Новини

Про що говорив прем’єр-міністр у Чернівцях. Фото

Олексій Гончарук відвідав пункт пропуску «Порубне» на кордоні з Румунією, а також зустрівся з представниками влади, бізнесу та органів самоврядування. Детальніше про те, що обіцяв, чого вимагав та кого погрожував звільнити прем’єр-міністр, читайте у матеріалі.

24 жовтня до Чернівців приїхав прем’єр-міністр України Олексій Гончарук. Напередодні у глави Уряду був розписаний цілий день із робочими поїздками Буковиною та зустрічами. Однак через несприятливу погоду замість анонсованої 12:00 прем’єр прилетів із Києва після опівдня. Митний пункт пропуску Олексій Гончарук все ж таки відвідав. А от три різні зустрічі з представниками бізнесу, органів місцевого самоврядування та ЗМІ об’єднали в одну півгодинну дискусію. Детальніше про те, що обіцяв, чого вимагав та кого погрожував звільнити прем’єр-міністр, читайте далі.

Разом із паном Гончаруком «Порубне» відвідав і голова новоствореної Державної митної служби Максим Нефьодов. Там високопосадовці ближче познайомилися з роботою пунктів пропуску. Зокрема оглянули досі не запущений стаціонарний сканер, який би допомагав у боротьбі з контрабандою. Таких в Україні є сім, однак жоден досі не введений в експлуатацію.

«Не на кабінетній нараді з гарними фразами. Поїхали в «поля» — на пункт пропуску Порубне на кордоні з Румунією, – вже після зустрічі поділився на своїй інстаграм-сторінці Олексій Гончарук. – До нашого візиту на Порубному, вочевидь, добряче підготувалися: ні людей, ні машин на самому пункті не було. Зате черги на під‘їзді бувають кілометрові. Водії кажуть, що іноді стоять на кордоні по декілька діб! І так на всіх пунктах, не тільки на цьому… Так не має бути. Дав доручення Максиму Нефьодову вирішити цю проблему. Має представити за 2 тижні стратегію розвитку всієї митної інфраструктури і запуску закупленого обладнання».


За словами прем’єра, проблем на митниці «у спадок» дісталося безліч. Це зокрема:

  1. Таємниче зникнення грошей, виділених рік тому на реконструкцію під’їзних шляхів до пунктів. Доріг, як і коштів, відповідно, немає.⠀
  2. Приміщення для запуску оновленої Буковинської митниці не належить державі, а є у приватній власності.

    «Даю тиждень начальникові Головного управління ДФС у Чернівецькій області Віталію Шпаку, мерові Олексієві Каспруку та в.о губернатора Михайлові Павлюку знайти приміщення, де можна буде розмістити митницю й інфраструктуру для митного оформлення. За 7 днів чекаю на звіт з адресою приміщення, де буде розташована нова митниця в області».

  3. Невідповідність звітів про контрабанду та імітація боротьби з нею.

    «То 214 тапок конфіскували, то 88 пляшок шампанського. А справжня контрабанда в ці звіти не потрапляє, звичайно! Звертаюся до представників усіх правоохоронних органів — або ви припиняєте кришувати контрабанду, або вам нема чого робити на ваших посадах. Під час запуску нової митниці будуть прийняті конкретні рішення. Час схем у минулому. Ми на це дуже жорстко будемо реагувати!»

Опісля робочої екскурсії митницею прем’єр по шостій приїхав до колишньої Резиденції митрополитів. Там, під Мармуровою залою, його більше двох годин уже чекали журналісти, бізнесмени, представники міської та обласної влади, а також громадського самоврядування.

Зайшовши до зали, Олексій Гончарук попросив вибачення й одразу анонсував: до літака пів години, тому відповіді на запитання будуть лаконічні.

Зокрема у глави Уряду поцікавилися, як тепер боротимуться з корупцією загалом та, що важливо для Буковини, у сферах лісового господарства й митної служби зокрема.

«От чому ми сюди прилетіли? Хотіли подивитися на пропускні пункти і поговорити з вами (представниками бізнесу, – ред.). На жаль, мало часу, але вам тут видніше. І порядок тут наведете саме ви. Ми з Києва можемо вам тільки допомогти, спробуємо подолати корупцію на центральному рівні. Тут у вас також багато людей, яких потрібно сувати. Підказуйте нам, давайте інформацію, приймайте рішення самостійно. Будуть у вас місцеві вибори – робіть розумний вибір. Ми з лісом точно розберемося».

Запитали в Олексія Гончарука і про існування реабілітаційних центрів. Адже нині на Буковині та й загалом в Україні немає закладу з відповідними стандартами для реабілітації військових-учасників АТО й ООС.

 «Ми з ветеранами багато працюємо. У міністра є цілий план для створення цих центрів реабілітації. Думаю, що наступного року з’явиться. За рік вирішити всі проблеми неможливо, але ми точно над цим працюємо».

Однак пан Гончарук не тільки відповідав на запитання, а й цікавився навзаєм.

«От ми приїхали зараз на пункт пропуску. Черг немає, чистенько. А можете розповісти, в чому секрет? Хороші люди, привітні, усміхаються, багато досвіду, все знають. А «контрабас» валить. Ну як так відбувається?»

Та чи не найголовнішим питанням для прем’єра було призначення нового голови Чернівецької ОДА. Нагадаємо, напередодні парламентських виборів Президент України звільнив із посад майже усіх голів РДА. Натоміть обов’язки голови ОДА вже майже рік (з листопада 2018) виконує Михайло Павлюк.

«Зараз Офіс Президента витрачає дуже багато зусиль для того, аби знайти у вас достойну й хорошу людину на посаду голови ОДА. Якщо є ідеї – діліться. Я думаю, що вони справдяться максимально швидко. Дуже складно знайти професійну порядну людину на позицію головного керівника області».

Прокоментував Олексій Гончарук і скандальне звільнення, що плавно перейшло у відпустку, керівника Чернівецької митниці Миколи Салагора. За словами прем’єра, нині в Уряду логіка проста: створюють новий орган, який називається Державна митна служба. Тому розраховують, що люди з «різнобарвно-багатою» біографією туди просто не потраплять.

«Старий орган буде ліквідовано. Це той план, який ми маємо. Зараз уже багато посадовців, котрі не хочуть, аби їх звільнили, і щосили тримаються за свої крісла, планують пересидіти, домовитися. Обираємо таку захисну модель. Наша відповідь дуже проста: «Не спра-цю-є!». А щодо пана Салагора – доволі знаменита людина. Я не правоохоронець, звісно, але багато чув про нього та його вплив. Ми ще раз сьогодні зібрали нараду на митниці і дали абсолютно всім простий сигнал: «Так, як було, не буде». Припиняємо, завершили! От Максим Євгенович (Нефьодов, – ред.)  – керівник нової митниці. Хоча вона ще без повноважень. Структура створюється, розумієте? Зараз не потрібно, аби у вас були ілюзїї, що начебто є щось нове, а нічого не змінилося. Ні! Нова структура, новий орган, який отримає повноваження впродовж місяця, як я дуже сподіваюся. Це питання декількох тижнів».

Не обійшлося на зустрічі й без погроз звільнення. Зокрема, Олексій Гончарук привселюдно висловив претензії щодо роботи прокурора Чернівецької області Олега Соболя.

«Ви вже нібито два роки працюєте, а «контрабас» досі є. Я би вас звільнив уже давно. Про це пораджуся з Генеральним прокурором. Вибачте, нічого особистого. Але вважаю, що прокуратура повинна боротися з контрабандою. Те саме ми зробимо з усіма, хто не помічає корупції, контрабанди. Хто симулюватиме, що нічого не відбувається. Повне перезавантаження! Так не може бути, як було».

Опісля зустрічі Олексій Гончарук пообіцяв ще зв’язатися з усіма, хто звернувся до нього з проблемами. А також вкотре нагадав, що нова влада працюватиме (і житиме) по-новому.

«Наш головний меседж дуже простий: «Це наша з вами країна». Один уряд сам нічого не зробить. У нас є свій великий шмат роботи, і ми його, навіть не сумнівайтеся, зробимо добре. Але без вашої допомоги у Чернівецькій області нічого не зміниться. Ви маєте це просто зрозуміти. І щоб змінилася ситуація з цими всіма «чудовими» органами, ви нам маєте давати інформацію, допомагати з підбором людей – чи порядна вона, чи негідник».

Марафон запитань, побажань та обіцянок передала через об’єктив Євгенія Калюжка.

 

 

Коментарі