Новини

До Чернівців привезли зразок купюри номіналом 1000 гривень

Банкноти гривні нового найвищого номіналу з’являться у готівковому обігу вже з 25 жовтня.

Фото “Шпальти”

Сьогодні, 1 жовтня, до Чернівців із робочим візитом приїхав заступник Голови Національного банку України Олег Чурій. Під час пресконференції він презентував зразок купюри номіналом 1000 гривень. На ній зображений український академік Володимир Вернадський.

«На українських купюрах зображені, як правило, культурні діячі, письменники. Ми вирішили показати українську державу як просунуту, яка внесла великий вклад до науки. І постать Вернадського достатньо знана у світі. Це відомий учений, засновник Академії наук України, тому ми вирішили, що це буде доволі сучасно. Загалом ми проводили внутрішній конкурс за участю вчених, науковців. Там вирішували, хто повинен бути зображений на новій купюрі. Нам запропонували декілька варіантів, але все ж таки зупинилися на цьому. На 1000-ій банкноті могли бути зображені історик Микола Костомаров, письменник та режисер Олександр Довженко, князь Данило Галицький, а також два гетьмани: Петро Конашевич-Сагайдачний і Павло Скоропадський. Бандери, як ви бачите, серед кандидатів не було (як українцям казало російське телебачення)», – розповів Олег Чурій.

Банкноти гривні нового найвищого номіналу з’являться у готівковому обігу з 25 жовтня 2019 року. Першочергово Національний банк планує ввести в обіг близько 5 мільйонів штук таких банкнот.

 

Коментарі