Афіша, Новини

У Чернівцях покажуть документальний фільм «Рубіж». Грубешівська операція»

Це стрічка про одну з найуспішніших українсько-польських бойових операцій проти сил НКВС. 

Сьогодні, 23 вересня, чернівчан запрошують на показ фільму «Рубіж». Грубешівська операція».Стрічку показуватимуть у Лабораторії культури (вул. Якоба фон Петровича, 2). Початок о 18:00. Вхід вільний.

Кінострічку «Рубіж. Грубешівська операція» знято за підтримки Державної агенції з питань кіно в Україні, Польського іституту, Інституту пам’яті у 2019 році.

У документальному фільмі «Рубіж» режисерки Олесі Моргунець-Ісаєнко лунають українська і польська мови у діалозі між учасниками Грубешівської операції – вояком УПА і АК, а німецька і російська ілюструють ідеї двох імперій. Під час роботи над стрічкою автори працювали з польськими й українськими архівами, консультувалися з фахівцями з польського й українського Інститутів національної пам’яті. Зверталися по архіви і в Москву, але там відмовили.

У роботі над фільмом допомагав єдиний живий учасник Грубешівської операції Євген Штендера, який проживає у Канаді. Автори використали спогади командира УПА Євгена Штендери і польського учасника операції, командира АК Мар’яна Голембйовського, повідомляє radiosvoboda.org.

Два воїни – один з Української повстанської армії, другий – з польської Армії Крайової розповідають про жахи радянської та німецької окупації у 1939-1946 роках та сперечаються про колишні взаємні кривди. Вони билися з нацистами, протистояли комуністам, нівечили долі одне одному, але врешті-решт усвідомили, що їхня взаємна боротьба була завжди вигідна лише сильним цього світу – спершу Гітлеру, а пізніше – Сталіну. Їхня історія – це історія двох народів, які пройшли шлях від ненависті до єднання у боротьбі проти спільного ворога – нещадної комуністичної імперії. Глибоко символічна співпраця УПА та АК найпотужніше проявилася на україно-польському прикордонні – там, де прокотилися декілька хвиль світової війни, де під пресом НКВС та СС гинули тисячі невинних людей і де вкрай важко визначити рубіж між українським та польським народами. Саме там відбулася найбільш пам’ятна спільна операція послідовників АК, організації ВіН (Вольность і Нєзавіслость), та УПА – напад на контрольоване комуністами польське місто Грубешів.

На заході буде можливість поспілкуватися зі сценаристами стрічки.

Робота над фільмом тривала рік. Виробництво стрічки профінансовано з державного бюджету, а це близько 3,5 мільйонів гривень.

 

Коментарі