Перша шпальта

Ліки від серця та вакцини. Які препарати мають безкоштовно надавати у медзакладах Чернівців

В амбулаторно-поліклінічній мережі діють три програми, згідно з якими пацієнтам надають безкоштовно лікарські препарати. Що є у поліклініці №2.

«Шпальта» розпочинає перевірку міських медичних закладів на наявність запасів лікарських препаратів, які повинні видавати пацієнтам безкоштовно. Першою відвідали КНП «Міська поліклініка №2».

Щороку держава і громада виділяє гроші на закупівлю ліків. Чимало лікарських засобів, оплачених із коштів платників податків, доступні для лікування хворих. Але не всі пацієнти знають про наявність безкоштовних медикаментів у лікарнях та поліклініках та що саме входить у цей перелік.

Кожен пацієнт може перевірити наявність лікарських засобів, придбаних за бюджетні кошти, у своїй лікарні на порталі Є ліки.

За інформацією голови ГО «Пацієнти Буковини» Наталії Гусак, у Чернівецькій області з початку року використали 3 млн 700 тисяч гривень (міська програма щодо забезпечености ліками пільгових категорій населення (Постанова 1303)).

Що, коли та кому повинні надати безкоштовно у міських медичних закладах, ми дізнавалися у КНП «Міська поліклініка №2».

«Безкоштовно в амбулаторно-поліклінічній мережі пацієнт отримує медикаменти за програмою «Доступні ліки», постановою №1303 та для надання невідкладної допомоги. Буває, до нас приходять пацієнти і думають, що «Доступні ліки» означає, що поліклініка повинна забезпечити безкоштовно повний курс лікування», – розповідає головна лікарка КНП «Міська поліклініка №2» Світлана Широкова.

За її словами, за бюджетні кошти їхній заклад закуповує лікарські препарати для надання невідкладної допомоги (поліклініка формує потребу та подає в міське управління забезпечення медичного обслуговування у сфері охорони здоров’я ЧМР).

«Це можуть бути препарати для надання невідкладної допомоги у період, наприклад, пневмонії, гострих станів із високою температурою тощо. Також це антибіотики, шприци, вата і спирт, навіть рентгенівська плівка, які ми можемо підібрати, зробити пробу, аби не ганяти пацієнта у такому стані по аптечній мережі», – каже Світлана Широкова.

Перелік препаратів лікарських засобів для надання невідкладних станів кожен медичний заклад розміщує на сайті Є ліки.

У разі, якщо це не гострий стан, у поліклініці кажуть, що можуть надати безкоштовно ліки соціально незахищеній категорії населення або людям з інвалідністю.

Світлана Широкова каже, часто пацієнти плутають програми «Доступні ліки» та ліки для невідкладних станів. Однак це різне фінансування: невідкладні стани – міський бюджет, «Доступні ліки» – фінансування з НСЖУ.

«У нас є ліки для невідкладних станів, їхній перелік є на сайті Є ліки. Їх надаємо пацієнтові, якому потрібна невідкладна допомога, або тим, які не спроможні самостійно придбати ліки. До нас приходять подекуди пацієнти, як колись, із ватою та спиртом. Кажемо їм, що це не потрібно носити, лікарі мають це в наявності. Адже програма містить не тільки ліки, а й плівку для ЕКГ тощо. Крім того, входять чотири аналізи і чотири тести.

Однак, зауважу, це ліки для невідкладних станів та соціально незахищеної категорії, тому є випадки, коли пацієнти самі купують потрібні ліки, рентгенплівку тощо», – каже Світлана Широкова.

 

Хто може отримати безкоштовні ліки

Завідувач КНП «Міська поліклініка №2» Віктор Бабін демонструє нам журнал із програмами, згідно з якими у поліклініці надають безкоштовно лікарські препарати.

«Постанова Кабміну №1303 зі змінами 2018 року – безкоштовний або пільговий відпуск лікарських засобів у разі амбулаторного лікування. Їх можна надавати категорії людей, серед яких: інваліди війни, учасники бойових дій, учасники війни, чорнобильці I і II категорій та інші. Переважно ми зіштовхуємося з післяопераційними гіпоферіозами, станами після пересадки органів і тканин, після операції протезування клапанів серця тощо», – каже Віктор Бабін.

«Доступні ліки» отримує пільгова категорія населення. Серед них: учасники АТО, люди з інвалідністю, чорнобильці тощо. На першому поверсі поліклінічного закладу є оголошення, де вказано, яка аптечна мережа бере участь у цій програмі.

Категорія «Доступні ліки» – з квітня 2019 року всі рецепти в електронному вигляді.

«До квітня 2019 року ця категорія була у відомстві міністерства та міського бюджету. Ми виписували паперові рецепти зі штампом «Доступні ліки», і хворі з цим рецептом йшли в аптеку. Тепер усе в електронному вигляді, але залишилося і в паперовому, амбулаторні карточки ніхто не скасовував», – каже завідувач відділення.

У категорії «Доступні ліки» – 258 препаратів, із них 64 пацієнти отримують безкоштовно.

До речі, аби отримати препарат із категорії «Доступні ліки», пацієнт має прийти з мобільним телефоном. Якщо ж його чи сім-картку втратили, потрібно попередити лікаря. Адже у такому разі пацієнтові технічно не можуть видати ліки.

Процедура електронного рецепту відбувається так: лікар виписує рецепт, на телефон пацієнта-отримувача ліків надходять два коди. Отримати препарат можна у будь-якій аптеці України, яка підтримує програму «Доступні ліки», назвавши фармацевтові дві перші цифри коду.

За словами Віктора Бабіна, у цю категорію потрапляють препарати, які проходять за критеріями. Якщо аптека хоче отримати більше відсотків за певні ліки, він не проходить за критеріями. Пацієнт обирає виробника призначеного препарату, і від цього залежить сума доплати на нього. Це може бути плюс 40-70 гривень.

«Є такі пацієнти, які вважають, що всі вітчизняні ліки не ефективні, що це крейда. Вони можуть обрати препарати іноземного виробництва. Але доведеться доплатити в аптеці. Вітчизняних значно більше дешевших ліків. Хоча серед запропонованих НСЗУ є й іноземні», – каже Віктор Бабін.

До речі, всі препарати, які є у переліку «Доступних ліків», мають доказову базу, каже лікар.

Шафа на ключ та сумка для кожного лікаря

Далі найцікавіше – Віктор Бабін демонструє нам запаси лікарських препаратів у маніпуляційному кабінеті.

«Деякі препарати тут для надання невідкладної допомоги. Якщо вони закінчуються, повідомляємо про це керівництво, і нам поповняють запаси. Також регулярно перевіряємо термін придатності препарату.

Це сумка невідкладної допомоги. Її лікар використовує, коли обслуговує якісь міські заходи, заклади. Також наші лікарі чергують на вихідних. У кожного з них є сумка з ліками для надання невідкладної допомоги. Зокрема це препарати від серця, гіпертонічні кризи, ліки для зняття болю тощо. Також тут є тести на вагітність, інфаркт – тропоніновий тест (їх застосовують, якщо немає кардіографа) тощо», – каже Віктор Бабін.

Лікарські препарати видають за протоколом, оновлюють щомісяця.

«Перелік ліків затверджений Міністерством охорони здоров’я, він регламентований», – кажуть у маніпуляційному кабінеті.

Довідка

2019 року на ліки для надання невідкладної медичної допомоги для КНП «Міська поліклініка №2» запланували 30 тисяч гривень.

Наявність лікарських засобів та виробів медичного призначення у КНП «Міська поліклініка №2» можна переглянути тут.

 

Ольга Максимюк

Фото Євгенії Калюжки

 

Коментарі