Новини

З 1 жовтня монети 1, 2 та 5 перестануть бути платіжним засобом

Монети номіналом 25 копійок теж поступово виводитимуть з обігу.

З 1 жовтня цього року українці не зможуть використовувати монети 1, 2 та 5 копійок для здійснення готівкових розрахунків. Вони перестануть бути платіжним засобом в Україні та будуть вилучені з готівкового обігу. Також з обігу поступово виводитимуть монету номіналом 25 копійок, яка поки залишиться платіжним засобом. Але ті, що потраплятимуть у банки, не повертатимуться назад у обіг і поступово їх ставатиме все менше.

Про це повідомляє пресслужба Національного банку з посиланням на заступника Голови Національного банку України Сергія Холода.

«З 1 жовтня 2019 року українці більше не зможуть використовувати монети 1, 2 та 5 копійок для здійснення розрахунків готівкою. Але впродовж наступних трьох років усі зможуть обміняти їх на монети та банкноти інших номіналів у банках та у Національному банку», – зазначив Сергій Холод.

Вилучені з обігу монети номіналами 1, 2 та 5 копійок будуть утилізовані Національним банком через знищення на них мотивів зображень на спеціальному обладнанні, а метал піде на переплавку.

«У перспективі банкнотно-монетний ряд гривні скоротиться із 17 до 12 номіналів. Так він наблизиться до найпоширенішої світової практики: всього залишиться 6 номіналів монет та 6 номіналів банкнот. Це зробить готівкові розрахунки зручними, простими та комфортними», – каже заступник голови НБУ.

 

Коментарі