Новини

Які права мають пацієнти у медичних закладах Чернівців

Пацієнт має право безкоштовно отримати гарантований державою пакет первинної медичної допомоги.

Фото ілюстративне, Юлії Драган

Сьогодні в Україні вперше відзначають Світовий день безпеки пацієнта. Які права та на що можуть розраховувати пацієнти у медичних закладах, пише аналітикиня ГО «Пацієнти Буковини» Ірина Гончар.

Пацієнту гарантовано право на:

1. Якісну і доступну медичну допомогу та індивідуальний підхід до лікування. Пацієнт має свободу вибору закладу охорони здоров’я та лікаря, незалежно від місця прописки, методи лікування відповідно до рекомендацій лікаря.

2. На медичні профілактичні заходи.

3. На попередження за можливістю страждань і болю.

4. На медичну таємницю, яка захищає інформацію про факт звернення людини до лікувального закладу по медичну допомогу; стан здоров’я людини; діагноз; функціональні особливості організму; шкідливі звички, особливості психіки, майновий стан, інші відомості, отримані під час медичного обстеження, зокрема інформація про сімейне, інтимне життя людини, а також про стан здоров’я родичів, близьких пацієнта.

5. На відшкодування шкоди, заподіяної здоров’ю.

6. На оскарження неправомірних рішень і дій працівників закладів та органів охорони здоров’я.

Пацієнт має знати все про свою хворобу і щоразу надавати згоду на медичне втручання.

Чернівчанам варто також знати, що щороку держава виділяє кошти на закупівлю ліків та медичних препаратів, які безкоштовно мають використовуватисч на користь пацієнтів. Сотні лікарських засобів, оплачених державою та місцевими бюджетами, доступні для лікування хворих. Пацієнти мають змогу перевірити наявність лікарських засобів, придбаних за бюджетні кошти в медичному закладі на електроній сторінці Є ЛІКИ. Інформацію щодо наявності препаратів медичний заклад оновлює щотижня.

Також, підписавши декларацію зі своїм сімейним лікарем (терапевтом чи педіатром), пацієнт має право безкоштовно отримати гарантований державою пакет первинної медичної допомоги. Наприклад, такі аналізи, як загальний аналіз крові, сечі, рівень глюкози в крові, загальний холестерин та електрокардіограма, швидкий текст на вагітність, швидкі тести на ВІЛ, вірусні гепатити мають надавати у закладі, де працює ваш лікар, абсолютно безкоштовно.

Якщо ваші пацієнтські права порушують, варто поговорити про це з лікарем. Якщо не вдалося владнати ситуацію, зверніться до головного лікаря з письмовою скаргою і зареєструйте її (в такому разі вам зобов’язані надати відповідь).

Якщо таке звернення не дасть бажаного результату, зверніться зі скаргою в Управління забезпечення медичного обслуговування у сфері охорони здоров’я Чернівецької міської ради або в Департамент охорони здоров’я Чернівецької обласної державної адміністрації та попросіть вхідний номер скарги (це допоможе дізнаватися хід розгляду вашого питання).

Якщо порушують ваше право на отримання повного обсягу первинної медичної допомоги відповідно до підписаної декларації (наприклад, вимагають кошти за загальний аналіз крови), зателефонуйте у контакт-центр Національної служби здоров’я України за номером 1677.

Також, якщо не вдається порозумітися цими способами, варто зателефонувати на гарячу лінію Уряду за телефоном 1545.

 

Коментарі