Новини

Зміни до освітнього процесу. ЧНУ повертається до старого графіка

Відтепер сесію складатимуть у першій половині січня, а на зимових канікулах відпочиватимуть два тижні замість півтора місяця. Натомість, якщо студент не склав іспит на зимовій сесії, може перескласти його на літній.

фото Василя Салиги для “Шпальти”

З нового навчального року Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича змінює графік освітнього процесу. Нині повернулися до старих традицій, котрі діяли ще три роки тому. Про це у коментарі «Шпальті» розповів перший проректор вишу Василь Балух.  

«Ми визначили, що тривалі канікули не дають жодного фінансового ефекту. Економимо на газі, бо ми трохи скручуємо опалення. Адже, тим не менше, не можемо обігрів університету вимкнути повністю – замерзнуть батареї. Але коли зменшуємо газ, тоді ми вмикаємо додаткові електронагрівальні прилади, щоб не позамерзали викладачі чи працівники університету. Внаслідок цього збільшуються витрати електроенергії. Відповідно, гроші не дуже економляться, а якість навчання страждає. Виходить, студенти гуляють півтора місяця, а потім відробляють пари. Тому вирішили поки що повернутися до традиційного графіку, який був раніше», – розповів перший проректор.

Отже, оновлений графік освітнього процесу такий:

  • теоретичні заняття I семестру – з 2 вересня до 15 грудня;
  • з 16 до 29 грудня – індивідуальна робота (здача заліків);
  • з 30 грудня до 19 січня – сесія. За словами Василя Балуха, є курси і факультети, де по 5 іспитів. Тому вирішили поділити екзамени, щоб один із них студенти складали до Нового року. Однак, як запевнив перший проректор, на Різдвяні свята іспити не призначатимуть;
  • з 20 січня до 2 лютого – канікули;
  • теоретичні заняття II семестру планують розпочати третього лютого. Але за критично низької температури цей термін можуть подовжити;
  • завершиться II семестр 17 травня. Далі – залікова сесія. Екзаменаційна – з 1 по 26 червня;
  • липень, серпень – канікули. Так, як було раніше.

Також, як розповів «Шпальті» Василь Балух, нині ЧНУ хоче практикувати нову систему за «західним зразком». Відтепер, якщо студент не склав іспит на зимовій сесії, може перескласти його на літній.

«Шкода студента відраховувати. Не здав один іспит – втрачаєш цілий рік. Західний зразок, наприклад, практикує таке, що студент упродовж чотирьох років має набрати 240 кредитів. Тому предмет, який не склав на першому курсі, можна скласти на четвертому. Впродовж цього року буде такий експеримент. Якщо він виявиться ефективним, можливо, зробимо повноцінно таке, як на Заході. Йде демократизація освітнього процесу. Незабаром вийде повне положення. Ще буде декілька потужних нововведень, не можу розповісти вже, бо ще потрібно виставити пропозиції на обговорення», – сказав Василь Балух.

Коментарі