Афіша

Тарас Перун презентує у Чернівцях свою виставку фото

Митець уже понад 40 років займається фотографією.

Фото Тараса Перуна

19 версеня у «Steinbarg Gallery & Cafe» відбудеться відкриття виставки фото чернівецького фотографа Тараса Перуна. Він займається фотографією з 1978 року. Провів вісім персональних фотовиставок, був учасником більше 70 групових і колективних експозицій у різних містах України, Польщі, Румунії, Австрії, Німеччини, Італії, Китаю.

Чернівецький фотограф Богдан Савельєв про свого колегу каже: «Сьогодні, в епоху тотальної комп’ютеризації, більшість молодих людей знає, що означає термін P2P (це однорангова комп’ютерна мережа. Або дослівно – від рівного до рівного)».
У житті фотографа Тараса Перуна ця абревіатуру відіграє провідну роль.

«Perun to Photography – невипадково випускник кафедри оптики Чернівецького університету. Певний час працював на цій же кафедрі, вивчав теорію і практику, освоював фізичні та хімічні процеси отримання й обробки зображень, трансформуючись з інженера у фотохудожника, випробовуючи і змінюючи камери, як рукавички…
Perun to Print – сьогодні, коли мільйони людей знімають мільярди фотографій, тільки незначну частку відсотка може вважати фотографами – це ті творці, які доводять свої зображення до виставкового відбитка, і в це обмежене число майстрів безумовно входить Тарас Перун, майстер-самоучка, який опанував дуже складні техніки фотографічного друку кінця 19-початку 20 століть.
Perun to Processes – які техніки він застосовує, запитаєте ви? Віддав на принтер і фото готове, навіщо старатися? Однак у житті є люди, яким мало віддати на принтер, їм важливий процес і результат! Фотографічний літ-принт, гумбіхроматний монохромний і кольоровий друк, гумойль, бромойль – ось основні види художнього друку, здатні висловити і доставити радість фотографу Тарасу! Він це друкує лише для себе, стаючи алхіміком під ультрафіолетом, у проявочній ванні і виміряючи частки міліметра під час реєстрації шарів фінального зображення …
Perun to Perfect – у результаті ви бачите на стіні унікальні авторські відбитки музейного рівня талановитого фотографа, істинного художника, прекрасного майстра в розквіті творчих сил – Тараса Перуна.
А причому тут комп’ютер? А при тому, що іноді негативи і файли треба обробити на комп’ютері, а це не у ворді текст набрати … Ось так він і знімає, друкує, живе»,— розповідає Богдан Савельєв.

Початок виставки о 17:00.

Експозиція триватиме до 2 жовтня.

Коментарі