Новини

Химерні паралелі. У Чернівецькій філармонії імпровізували на поезії Целана

У рамках фестивалю «Meridian Czernowitz» відбувся концерт квартету ім. Л. Ревуцького.

8 вересня у Чернівецькій обласній філармонії відбувся концерт «Химерні паралелі» квартету ім. Л. Ревуцького. Його зіграли у рамках ювілейного Х Міжнародного поетичного фестивалю «Meridian Czernowitz».

Чернівчанам презентували не просто музику, а рефлексію на поезії Ігоря Померанцева, Христі Венгринюк і Пауля Целана.

«Як відомо, музика і поезія часто існують паралельно. Часом ці паралелі химерні, квантові й перетинаються. Так виникає вокальна музика. Але перетинаються ці лінії і на рівні категорій, бо музика у своєму найкращому прояві є поезією, а поезія – музикою», – каже композитор Золтан Алмаші.

Квартет ім. Л. Ревуцького – молодий колектив, який своє бойове хрещення отримав минулого року на фестивалі «Meridian Poltava». Тут грають відомі у колах поціновувачів сучасної академічної музики митці. Серед них: скрипалька Маріана Скрипа, що буквально збурила сучасну фестивальну сцену останніх років; Андрій Тучапець – альтист, заслужений артист України, у його творчому доробку багато зіграних прем’єр сучасних українських та зарубіжних композиторів; Золтан Алмаші – відомий український композитор і віолончеліст, засновник квартету та генератор ідей; Едуард Скрипа – віртуоз, скрипаль у п’ятому поколінні, яскравий представник буковинської скрипкової традиції.

Фото Євгенії Калюжки

 

 

 

Коментарі