Яким був показ вистави за оповіданням Юрія Андруховича у Чернівцях. Фото

Вистава поєднує в собі текст, виконаний самим автором, з ілюстраціями, графікою та музичним супроводом. 

7 серпня у рамках Х Міжнародного поетичного фестивалю «MERIDIAN CZERNOWITZ» відбувся показ вистави за однойменним оповіданням Юрія Андруховича «Альберт, або Найвища форма страти». Виставу зіграли у костелі Найсвятішого Серця Ісуса.

Зала була переповненою. Коли гасне світло, лунають оплески, на сцену виходить письменник Юрій Андрухович та говорить:

«Альберта Вироземського було спалено. У звинувачувальній частині судового вироку зазначалося, що він здійснив «найганебніший людський вчинок за всю історію міста…»

Вистава поєднує в собі текст, виконаний самим автором, з ілюстраціями, і не лише графічними, але й музичними — від автентики до фрі-джазу.

«Альберт» — геніальний шахрай. Опинившись у результаті своїх афер і фокусів у карцері, він виявляє, що в нього не лишилося нічого, крім душі. Тоді він вирішує віддати її дияволу, аби уникнути смертної кари. Однак підписана кров’ю угода не спрацьовує.

Під час літературно-музичного перформансу письменник Юрій Андрухович, музиканти Уляна Горбачевська, Марк Токар й художники Анатолій Бєлов/vj-group CUBE постійно взаємодіяли наживо, і кожен визнавав право партнера на несподіване соло. Разом вони розповіли, у чому полягав «найганебніший вчинок» Альберта.

Ідея проєкту – Оля Михайлюк.

Фото Євгенії Калюжки

 

Залишити відгук