Афіша

Сьогодні у музеї просто неба стартує «Осінь весільна». Програма фестивалю

Під час обласного фольклорно-етнографічного свята вже традиційно відтворять колоритні автентичні обряди весілля зі співами і танцями.

фото Альони Чорної

8 вересня о 12:00 у  Чернівецькому обласному державному музеї народної архітектури та побуту відбудеться п’ятий фольклорно-етнографічний фестиваль «Осінь весільна». На святі вже традиційно відтворять колоритні автентичні обряди весілля зі співами і танцями. У програмі заходу, опублікованій на сайті Чернівецької ОДА, – виступи у виконанні народних аматорських колективів Буковини та гостей з інших областей України.

Як і водиться на справжньому весіллі, гостей свята зустрічатимуть музики та дружки з дружбами. Обрядові дійства будуть відбуватися на обійстях та на головній сцені музею. Цього року відвідувачів потішать багатою весільною обрядовістю буковинського краю кращі художні аматорські колективи з усіх етнографічних регіонів області. Зокрема народний аматорський фольклорно-етнографічний колектив Народного дому села Банилова, що на Вижниччині, (керівник – Микола Мазуряк) продемонструє обряд «наряджання весільного деревця», а народний аматорський фольклорний колектив «Джулинець» клубу села Ширівців Хотинського району (керівник – Сергій Балук)  – «виряжання молодого до шлюбу». Народний аматорський фольклорний колектив «Вишиванка» будинку творчості та дозвілля села Черепківців Глибоцької міської ОТГ (керівник – Василь Репчук) покаже «приходини з сорочкою до молодого».

Народний аматорський фольклорний колектив «Барвистий розмай» культурно-просвітницького центру міста Чернівців (керівник – Інна Атодиресе), аматорський оркестр народної музики «Династія» будинку творчості та дозвілля села Чагра Чагорської сільської ОТГ Глибоцького району (керівник – Віталій Габор) та народний аматорський ансамбль народного танцю «Юність» Центрального палацу культури міста Чернівців (керівник – Іван Петрусяк) презентують обрядове весільне дійство, яке побутує у селі Товтрах Заставнівського району.

«Присутніх на святі будуть вітати народні аматорські ансамблі народного танцю «Топорівчанка» будинку культури села Топорівців та «Букурія» будинку культури села Динівців Новоселицького району, керівники – Олена Рогожа та Сергій Рябко. Нагадаємо, ще у 80-х роках минулого століття свято весільної обрядовости заснував знаний етнограф та фольклорист, багаторічний завідувач кабінету Учбово-методичного центру культури Буковини, заслужений працівник культури України Авксентій Яківчук», – йдеться у повідомленні.

Паралельно з весільним дійством усі охочі зможуть придбати на згадку вироби народних умільців буковинського краю. Працюватимуть заклади громадського харчування та ігрові майданчики.

Як «Осінь весільна» проходила минулого року, дивіться тут. 

 

 

Коментарі