Новини

Депутати знову не погодили приєднання до Чернівців Топорівців і Чорнівки

Питання двічі ставили на голосування і двічі для його ухвалення не вистачало одного голосу.

Сьогодні, 5 вересня, депутати Чернівецької міської ради зібралися на чергове сесійне засідання. Одним із питань, яке жваво обговорювали народні обранці, було надання дозволу на приєднання до Чернівців Топорівської та Чорнівської сільської громад. Нагадаємо, його під час сесії обговорювали вже декілька разів. Підтримати рішення депутатів укотре переконував чорнівський сільський голова Георгій Бота. Крім того, аргументи щодо необхідності приєднання наводила директорка Чернівецького центру розвитку місцевого самоврядування Тетяна Татарчук:

«І Топорівці, і Чорнівка є фінансово спроможними селами. Необхідно шукати шляхи руху одне одному назустріч. Є проблеми, які потрібно спільно вирішувати, і якщо ми цього року не зробимо це, значить, нам доведеться це робити наступного року, але вже силами міського бюджету без державної підтримки. Хоча ці села можуть зараз отримати приблизно 3,5 мільйонів лише інфраструктурної субвенції», – сказала Тетяна Татарчук.

Добровільне об’єднання та отримання грошей із держбюджету можливе ще впродовж декількох місяців цього року. У 2020-му ОТГ утворюватимуть примусово.

Водночас частина депутатів не вбачає зиску для міста від такого об’єднання.

«Що отримають Чернівці від цієї реформи? Очевидно, Топорівці і Чорнівка щось отримають…Чому Годилів, чому Коровія не приєднуються до Чернівців? Ці населені пункти ближче до Чернівців, вони мають від нас каналізацію, у нас фактично там кладовище поруч і нам потрібна та земля», – зазначив Володимир Бешлей.

Необ’єднаних обласних центрів в Україні вже майже не залишилося. Сьогодні ж Луцька міська рада одноголосно підтримала приєднання Прилуцької сільської ради

Все-таки проголосувати за це рішення колег закликали депутати Михайло Яринич, Василь Максим’юк та Юрій Бурега.

«Не можна розцінювати приєднання Топорівців і Чорнівки як тягар для міста. Я переконаний, що ми побудуємо гарну, успішну територіальну громаду. І найголовніше – потрібно до сусідів ставитися гарно, не так, як ми. Скільки часу проводить у цій сесійній залі чорнівський сільський голова? За цей час він міг зробити щось корисне. Не можна так мучити людей», – сказав Михайло Яринич.

«Потрібно протягнути руку людям, яким треба оформляти субсидії, привозити дітей навчатися у музичних школах, лікуватися у медичних закладах міста Чернівців», – додав Василь Максим’юк.

Проєкт рішення двічі ставили на голосування і двічі для його ухвалення не вистачало одного голосу. Зійшлися на тому, що до нього повернуться після обідньої перерви. Однак і тоді присутніх обранців у залі було замало, тож питання приєднання Чорнівки і Топорівців до Чернівців перенесли на наступне сесійне засідання.

 

Коментарі