Новини

Без шкільної форми та дощок пошани. Що зміниться у новому навчальному році

Нині учні можуть без додаткових узгоджень перейти на домашнє навчання і не носити шкільну форму. Натомість відтепер учителі не мають права публічно оголошувати оцінки.2019-2020 навчальний рік внесе чимало змін до шкільного процесу. Нововведення стосуються і першокласників, і тих, хто продовжує навчання. Зокрема на офіційному сайті Чернівецької ОДА опублікували короткий перелік основних цьогорічних змін.

Навчання вдома

Уже з 1 вересня батьки школярів зможуть скористатися всіма видами індивідуальної форми навчання. Це може бути сімейна (домашня) освіта, екстернат або педагогічний патронаж.

При цьому переведення учня на навчання вдома можливе за заявою батьків і не потребує додаткового узгодження, як було раніше. Відповідні зміни, затверджені наказом Міносвіти, набули чинності 20 серпня 2019 року.

Скасування шкільної форми

У нинішньому навчальному році українським школярам уперше офіційно дозволили не носити шкільну форму. Відповідний указ у червні 2019 року видав Президент Володимир Зеленський.

Мережева освіта

У новому навчальному році школи вперше отримають можливість організовувати для учнів мережеві форми освіти, тобто окремі дисципліни можуть викладати не шкільні вчителі, а фахівці профільних організацій та установ культури, спорту тощо.

Таку можливість передбачає положення Міносвіти, яке набрало чинності в липні 2019 року.

Нові тести з української літератури

Навесні 2020 року школярі проходитимуть зовнішнє незалежне оцінювання з української літератури, враховуючи нові обставини програми. Ознайомитися детальніше з переліком творів, які забрали з програми та додали до переліку, можна тут.

Вам буде цікаво: Які зміни будуть у чернівецьких школах з 1 вересня

Обов’язкові щеплення

З 1 вересня 2019 року школярі та малеча, яка відвідує дитячі садки, зобов’язані мати всі передбачені МОЗ щеплення, інакше вони зможуть навчатися лише вдома. Садочок і школу відвідувати такі діти не зможуть. Виняток — неможливість зробити щеплення за медичними показаннями. Якщо ж це лише позиція і погляди батьків, вони будуть зобов’язані перевести своїх дітей на домашнє навчання.

Освітній омбудсмен

У серпні 2019 року Кабмін офіційно призначив Сергія Горбачова, директора київської школи, першим освітнім омбудсменом в історії України.

Його місія — захищати права тих, хто здобуває освіту, а також педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників. Таким чином, головним завданням Горбачова стане розгляд скарг від учнів, студентів і викладачів.

Підвищення зарплат педагогам

З 1 вересня зарплатні ставки виростуть на 10% у тих педагогів, чиї посадові оклади минулого року залишалися незмінними. Таке рішення в серпні 2019 року прийняв Кабмін (Постанова КМУ від 10.07.2019 №695).

Мова йде про педагогічних працівників закладів дошкільної, позашкільної та професійної (професійно-технічної) освіти.

Новий правопис

З 3 червня 2019 року почав діяти новий «Український правопис». Фінальний текст нової редакції опубліковано на офіційних сайтах Міністерства освіти і науки та Національної академії наук 3 червня, і з цього моменту рекомендовано застосовувати норми та правила нової редакції Правопису.

Оголошення оцінок школярів

Відтепер оцінки учня — це його особиста інформація, яку вчитель не має права розголошувати, тобто оголошувати на весь клас.

Безпосередньо на уроці вчитель може загальними фразами оцінити відповідь/роботу учня, але оцінку в балах — виставляти у щоденник на перерві або після уроків в індивідуальному порядку. Це стосується і батьківських зборів.

У Міністерстві освіти вважають, що так можна вирішити проблему цькування серед школярів через оцінки.

Школи без дощок пошани

У школах більше не буде дощок пошани відмінників у навчанні. Діти різні, і здібності у них теж різні – хтось кращий у спорті, хтось – у співах, кожен талановитий по-своєму.

Нові правила навчання для інклюзивних груп

Відтепер, щоб дитину з особливими освітніми потребами зарахували до позашкільного закладу, її батькам або законним представникам треба подати відповідну заяву.

До неї також потрібно додати документи, які підтверджують наявність особливих освітніх потреб: висновок інклюзивно-ресурсного центру, індивідуальна програма реабілітації особи з інвалідністю.

Коментарі