Новини

Які зміни будуть у чернівецьких школах з 1 вересня

Про НУШ, наповнюваність перших класів та комбіновані сніданки у школах.

Школи Чернівців готові до початку навчального року на 99%. Вони фактично забезпечені підручниками та частково партами для першокласників Нової української школи. Що у них зміниться з 1 вересня та що ще потрібно, аби навчальний процес розпочали вчасно, розповів у інтерв’ю «Шпальті» керівник управління освіти Чернівецької міської ради Сергій Мартинюк.

«В освіті повинно бути дуже мало революцій, стрімких суттєвих змін. Усе відбувається планово. Найважливіша не зміна, а продовження – другий рік триває НУШ (Нова українська школа). Діти, які цьоріч підуть до першого класу, навчатимуться за новою програмою і зможуть опановувати ті знання, які їм дають згідно з принципами НУШ», – зазначив Сергій Мартинюк.

 

3075 першокласників

3075 діток очікують цього року у перших класах Чернівців. Вони навчатимуться у 95 класах міста 43-х шкіл. Набирати перший клас будуть у 39-и школах (декотрі ліцеї не набирають перші класи). Свято Першого дзвоника заплановане на 2 вересня.

Школи та садочки готові до початку навчального року на 99%. 2 серпня ми завершили об’їзд усіх 105 закладів міста, це не тільки школи, а й садочки, позашкільні навчальні заклади. Наразі ще є деякі зауваження до певних навчальних закладів. 29 серпня зробимо черговий об’їзд, аби пересвідчитися, чи виконали ті обіцянки, які нам давали. У більшості закладів підрядник та адміністрація закладу нас запевнили, що все виконають до 1 вересня.

Найпроблемніша серед навчальних закладів середньої освіти школа №22.

Розумію батьків, які висловлюють тривогу щодо стану цього закладу. 23 серпня я був там. Наразі школа готова на 99%. Адміністрація закладу нас запевнила, що там можуть без проблем розпочинати навчальний процес у такому стані.

На території закладу ще зберігають будівельне сміття. Чергову партію повинні вивезти впродовж декількох днів. А величезну купу шиферу, який зняли з даху, передали Сторожинецькій ОТГ для ліквідації наслідків стихійного лиха як гуманітарну допомогу. Сподіваюся, до кінця тижня Сторожинецька ОТГ його забере.

Шкільна лінійка

Цього року, як і попередні чотири, навчальні заклади самостійно визначають час та формат урочистостей свята Першого дзвоника. Торік управління освіти пропонувало відійти від старого радянського формату, де багато промовців, діти мліють на сонці через довгі виступи чиновників. Наша позиція – проводити лінійку тривалістю не більше пів години без чужих виступів.

Формат урочистостей заклади вибирають самостійно. Природно, що 2 вересня будуть напівскорочені заняття – після лінійки буде загальний перший урок. Відтак заклад ухвалить рішення, чи проводитимуть частину уроків, чи будуть у напівівігровій формі позакласні заходи.

 

Комбіновані сніданки

Буде варіант сніданків, які практикують у школах уже два роки. Наразі це або солодка булочка, або з котлетою чи бутерброд. Хочемо ввести солодкі булочки. Вже узгодили меню з держпродспоживслужбою. Школам затвердили нове меню сніданків, яке передбачає два рази на тиждень солодкий сніданок і три рази на тиждень – булочку з котлетою чи бутерброд.

 

Шкільна форма

Багато розмов ведеться про скасування шкільної форми, але ми повинні чітко розуміти, що вона була суб’єктивною й існувала до останнього указу президента. Наразі жоден навчальний заклад не має повсякденної форми. Є елементарний дрес-код: не ходити у спортивних штанах, розтріпаних футболках із вирізами, дівчата у старшій школі – без глибоких декольте. На урочистості кожний заклад самостійно ухвалює варіант урочистої шкільної форми.

 

Наповненість класів

Наразі середня наповнюваність класів по місту складає 29 дітей. Першачків цього року набрали по 30 у клас, подекуди є навіть 40-42. Ми рекомендуємо адміністрації закладу брати заяву від батьків, що вони не проти того, що їхня дитина буде навчатися у такому переповненому класі. Хоча, згідно з законом про освіту, повинно бути більше 30 учнів.

Нам необхідно розуміти, що є батьки, які хочуть віддати дитину саме у конкретний заклад, який переповнений. Така ситуація склалася через імідж декотрих шкіл. Що він кращий, то більше дітей хочуть туди потрапити.

Якщо батьки проти навчання дитини у переповненому класі, управління освіти готове запропонувати навчальні заклади, де менша наповненість.

Наразі переповнені школи у районах проспекту Незалежності, Небесної Сотні, Полєтаєва, зокрема гімназії №1, 7, школи №4, 24, №6, 27 та 11, а також ліцей №6. Тут є необхідність у додаткових школах.

Потребує однозначно ще школи район Гравітону.

Управління освіти подало пропозиції у профільний Департамент, який відповідає за будівництво (Департамент містобудівного комплексу та земельних відносин), добудувати та розширити гімназію №7. Також, наскільки мені відомо, Департамент передбачив будівництво школи на вулицях Рівненській, Руській (район вулиці Фастівської на Гравітоні).

Місто втратило лише одну школу на Руській (№21, яку перевели у дитсадок).

Реалії такі, що навчальні заклади переповнені, а нових не будують. Крім того, ще 15 років тому у половині шкіл діти навчалися у дві зміни. А тепер батьки категорично проти цього.

 

На Нову українську школу – понад 3 млн гривень

Уже другий рік поспіль держава виділяє чималі кошти для НУШ. Обов’язковою умовою є співфінансування з місцевих бюджетів. Для міст обласного центру це має бути не менше 30% від субвенції. Якщо торік Чернівці мали 60% співфінансування, то нині маємо з міського бюджету ще більше коштів, ніж державна субвенція.

Так, у рамках НУШ цього навчального року кожний першачок отримає свою персональну парту: яскраву, сучасну, за якою він буде навчатися наступні чотири роки. Перша партія уже надійшла у навчальні заклади Чернівців. До кінця  вересня постачальник обіцяє поставити всі три тисячі парт.

Також цього року у кожний перший клас управління освіти закупило інтерактивну дошку і мультимедійний проєктор.

На закупівлю дидактичних матеріалів використали понад три мільйони гривень. У школах уже є 80% дидактичних матеріалів, термін поставок – до 6 вересня.

Загалом цього року на кожного першокласника витратили щонайменше три тисячі гривень. Торік це було лише до двох тисяч гривень.

 

У Чернівцях понад 70 вакансій у дитсадках

Чернівецькі школи на 95% забезпечені педагогами. З учителями немає проблем. Зарплата педагога становить від 5 тисяч гривень (молодий учитель) і до 15 тисяч (зі стажем, на 1,5 ставки тощо).

Більша проблема з персоналом у дитячих садочках. У вихователів та їхніх помічників зарплати нижчі, відповідно, молоді кадри не хочуть зупинятися, а старші йдуть на пенсію. Наразі у Чернівцях близько 70-80 вакансій у дитсадках.

Записала Ольга Максимюк,

 фото Ірини Болести

 

Коментарі