Новини

У Чернівцях студенти почали заселятися у гуртожитки. Фото

Попри те, що за декілька днів офіційно розпочинається навчальний процес, у гуртожитку №2 досі проводять ремонтні роботи.

З 28 по 31 серпня студенти ЧНУ заселяються до студмістечка. Нині на вулиці Небесної Сотні чимало і новачків-першокурсників із батьками, і «бувалих». Однак не всі корпуси гуртожитків готові до масового заселення студентів. Наприклад, у другому досі проводять ремонтні роботи. Їх, за словами адміністрації ЗВО, не встигнуть завершити до початку навчального року.

У соцмережах студенти гуртожитку №2 обурюються, адже про повну заміну електропроводки їх не попередили. Тому дехто з мешканців студмістечка вже зробив у червні-липні косметичний, а то й капітальний ремонт кімнати за свій рахунок.

Студентка-третьокурсниця Леся Тучка на своїй фейсбук-сторінці написала, що адміністрація студмістечка тільки обіцяє вирішити всі новостворені проблеми. Натомість мешканці гуртожитку досі не знають, де будуть жити найближчим часом, поки не завершать ремонт.

«Робота триватиме ще півтора місяця, а всіх студентів хочуть поселити лише на один п’ятий поверх. Чомусь ніхто навіть не говорить хоча б про розселення по інших гуртожитках. А спати на вулиці якось не дуже хочеться, думаю, ви це розумієте. Наразі я ніде не бачила інформації про те, що гуртожиток ВЗАГАЛІ не готовий до зустрічі зі своїми мешканцями. На офіційному сайті ЧНУ і на сторінках у соцмережах вказано, що заселення триватиме з 28.08 по 01.09.2019. Але про яке заселення взагалі можна говорити в таких умовах? Це по-перше. По-друге. За правилами проживання в гуртожитку ми зобов’язані робити ремонт влітку, саме в кінці червня. Чому за таких обставин це правило не було переглянуто? Звісно, що турбота не про власні кошти нікого не стосується, але можна було хоча б на хвилину замислитися, що не кожен студент спроможний витратитися на ще один ремонт. Особливо, коли треба ще й одразу сплачувати за проживання в гуртожитку», – пише студентка.

За словами дівчини, раніше обіцяли, що роботи виконають швидко та обережно. Але зрештою у недавно відремонтованій кімнаті вона не побачила слідів зробленого за власний рахунок ремонту.

Доброго дня.До вас звертається студентка 3 курсу філологічного факультету Чернівецького університету. Насправді не…

Gepostet von Lesia Tuchka am Dienstag, 27. August 2019

«Зруйновані кімнатні ремонти, які студенти зробили за ВЛАСНІ КОШТИ, повна розруха в коридорах. Студенти, що наразі перебувають у гуртожитку, змушені дихати пилом та жити в кімнатах, де ще навіть не починали цей «ремонт», а заселення вже за декілька днів. І це триватиме ще півтора місяця. Питання полягає ось у чому: нам знову доведеться робити ремонт ПІСЛЯ ремонту? За ОСОБИСТІ КОШТИ? І виходить, що навчальний процес почнеться з того, що студенти не зможуть ні зарядити свої телефони, ні сходити в душ, бо не буде ні світла, ні гарячої води. Плюс доведеться приводити до ладу кімнати», – пише студентка.

Ми зв’язалися з керівництвом ЧНУ, аби з’ясувати ситуацію. Як пояснив у коментарі «Шпальті» проректор з адміністративно-господарської роботи ЗВО Дмитро Федорцов, така ситуація склалася через те, що колишнє керівництво студмістечка не пояснило студентам, як конкретно робитимуть ремонт.

«У гуртожитку, де зараз проводять роботи з заміни електричної проводки, поселення заплановане на 31 серпня, останній день. До цього часу ремонт завершать на 3-5 поверхах, а 2-ого поверху займе ще перший тиждень навчального року. Будемо, можливо, частинами відправляти людей у інші кімнати. Будуть деякі незручності, але більшість гуртожитку буде заселена», – розповів проректор.

Дмитро Федорцов зазначає: бачив у соцмережі допис студентки. Але нині не знає механізмів, як можна було б виправити ситуацію чи повернути витрачені на ремонт гроші.

«Звичайно, поклеєні шпалери сильно пошкоджені. Початковий проєкт, запропонований попереднім керівництвом студмістечка, передбачав прокладання електромереж у шкоробах зовні. На нашу думку, для безпеки це неприпустимо. Прийняли в кінці липня рішення, у серпні уклали договір. Є декілька кімнат, у яких був доволі непоганий ремонт раніше. Але, на жаль, не можемо задовольнити всіх. Більшість кімнат зараз у такому стані, що заміна проводки їм не дуже й зашкодила. Опісля ремонту можна буде провести косметичну побілку – на тому й усе. Де ставили шпалери – там проблема. Другий гуртожиток взагалі ніколи не мав капітального ремонту, зі шпалерами відвалюються й деякі шматки штукатурки. Саме тому це все має такий страшний вигляд. Насамперед ми дбаємо про безпеку. Якщо обіцяли якісь моменти, що будуть робити акуратно, то, на жаль, не вийшло. Форс-мажорні обставини. Наскільки мені відомо, немає зараз механізмів для повернення коштів за ремонт, що вони зробили. Сумніваюся, що університет може це повернути. Є певні недоліки, про які не розповіли заздалегідь студентам. Минуле керівництво студмістечка не донесло цю інформацію. Чому так пізно почали заміну проводки? Були пари, іспити, військові збори. До кінця липня у гуртожитку проживали студенти. Роботи розпочалися 5 серпня, деяким чином «залазимо» на вересень і навчальний рік. Стараємося привести все до ладу якомога швидше», – розповів Дмитро Федорцов.

Фото Ірини Болести

Коментарі