Афіша, Новини

Чернівчанам влаштують показ короткометражок просто неба

На Маяку на Пруті покажуть п’ять кращих українських короткометражних фільмів минулого року.

Фото gloss.ua

1 вересня о 20:00 на Маяку на Пруті (вулиця Донбасівська, 6) відбудеться показ альманаху короткометражних фільмів «Українська нова хвиля: красиві двадцятилітні». Вхід вільний.

«Красиві двадцятилітні» – це збірка найкращого українського короткометражного кіно 2018 року, відзначеного нагородами престижних вітчизняних та міжнародних фестивалів. До альманаху ввійшли топові стрічки основних жанрів: комедії, трагікомедії, драми, анімації, документальне кіно, – які об’єднав мотив персональних дилем «маленької людини». Як і в однойменному культовому романі польського письменника Марека Гласка, красиві двадцятилітні «Української нової хвилі» опиняються у вихорі буремних часів, які стають тлом для прийняття складних рішень та відповідальності у невідворотному процесі дорослішання.

 

Фільми, які представлені у програмі:

«Mia Donna» (короткометражний, ігровий, трагікомедія; 16 хвилин; режисер Павло Остріков)

Фантастична історія з буденного життя 46-річної Оксани, яке змінюється, коли її чоловік Толік перетворюється на семирічного хлопчика. Лікарі безсилі, і ніхто не може повернути його назад. Оксана чіпляється за старе життя, проте проблема виявилася серйознішою, ніж їй здавалося.

«В радості і тільки в радості» (ігровий, драма; 27 хвилин; режисерка Марина Рощина)

Історія про материнство та виклики, які постають перед жінкою. Молода одинока матір закохується в хлопця, але не наважується розповісти, що у неї є син. Стосунки стрімко розвиваються, і зізнатися стає все важче. Перед нею постає вибір між особистим життям і відповідальністю перед дитиною.

«Штангіст» (спортивна драма; 30 хвилин; режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук)

Важкоатлет Петро готується до відповідальних змагань. Перед турніром він дізнається трагічну новину, важкий вибір лягає на його плечі. Петро бореться з внутрішніми переживаннями, які роблять з нього більше, ніж «механічний шматок м’яса».

«Про Марка Львовича Тюльпанова, який розмовляв із квітами» (анімаційний фільм; 15 хвилин; режисерка Дана Кавеліна)

Анімаційний світ Дани Кавеліної наповнений сюрреалістичними образами, що порушують гостро соціальну проблематику. Авторка не намагається втекти в світ фантазій, а навпаки – з допомогою виражальних засобів анімації виявляє і підкреслює проблеми людей під час війни.

«Діорама» (документальний; 8 хвилин; режисерка Зоя Лактіонова)

Життя тече своєю буденною реальністю, але раптом щось невловиме змінює його хід. Усе, що залишається, — це занурюватися у спогади, в яких усе зберігається недоторканно, наче в музеї. Маріуполь – курортне місто. Море – радість купання та відпочинок. Та раптом у цю картину, яка була незмінною багато років, втручається війна.

Подію організовує мистецька формація DZESTRA за фінансової підтримки Британської Ради в Україні в рамках програми «Активні Громадяни».

 

Коментарі