Новини

Двоє чернівецьких фотографів презентують проєкт «В тіні»

Василь Салига та Максим Козменко покажуть більше двох десятків своїх знімків.

Фото Максима Козменка

3 вересня двоє чернівецьких фотографів Максим Козменко та Василь Салига презентують містянам проєкт «В тіні». Виставка відбудеться у Чернівецькому обласному краєзнавчому музеї. Початок о 16:00.

«Це історія про те, що залишається в тіні нашого життя. Це все відбувається щодня поруч з нами. Але і щодня залишається в тіні нашого сприйняття. Ми не зауважуємо багато з того, що насправді реальне й існує. Воліємо не помічати багато чого, і залишаємо навмисне в тіні нашого життя. Тінь завжди породжується світлом. То все ж варто зауважити те, на що світло таки виливає порцію свого проміння. Навіть якщо воно темне й непримітне», – ідеться в анонсі події.

Фото Василя Салиги

За словами фотографів, виставка складатиметься з двох окремих проєктів. Загалом вони покажуть чернівчанам більше двох десятків своїх робіт. У коментарі «Шпальті» Максим розповів, що це буде презентація їхніх із Василем фотопроєктів, над якими вони працювали певний час.

«І працюємо й далі. Вони не завершені. Це історії про людей та життя, які залишаються в тіні нашого сприйняття. Бажаючи того чи ні, ми не зауважуємо багатьох моментів, котрі й формують частину нашого життя. Моя серія – це розповідь про дивакуваті й дурнуваті, безглузді й викличні моменти, що відбуваються в Чернівцях. Щохвилини й щодня. Всі ми, жителі міста, є героями моєї розповіді. Всі ми можемо потрапити до такої ситуації, у яку вже втрапили персонажі цієї «затіненої» розповіді. В цьому і смисл моєї оповідки – дати зрозуміти, що життя – воно різне й непередбачуване. Але варто це пам’ятати і прийняти. Бо всі ми зі світла можемо потрапити в тінь. Іноді ми навмисно так і робимо», сказав Максим.

Фото Максима Козменка

У коментарі «Шпальті» Василь Салига розповів, що презентує 11 фотографій, які показують Чернівецьку обласну психлікарню зсередини.

«В тіні зазвичай залишається багато проблем, явищ та людей. Ми – фотографи і представляємо два погляди, два відображення суспільства. Я показую психлікарню зсередини. На фото будуть речі, яких ми не помічаємо або хочемо не помічати. Це будуть реалії цього закритого закладу. По суті, це продовження мого проєкту «Дзеркало байдужості», проте зараз я покажу проблеми не тільки дитячого відділення», – сказав Василь Салига.

Фото Василя Салиги

Читайте також: Дзеркало байдужості. Реалії двох контрастних відділень чернівецької психлікарні

Фотографи також розповіли, що у рамках виставки планують організувати дискусійний майданчик, куди запросять суспільство та людей, які могли б змінити проблеми, зображені на їхніх світлинах.

 

Коментарі