Новини

Ремонт за 5 тисяч гривень. У Чернівцях з’явився новий вид комп’ютерного шахрайства

Випадки подібного шахрайства зафіксували в усій Україні.

Віднедавна по всіх Чернівцях можна помітити розклеєні оголошення, у яких пропонують ремонт цифрової техніки. На цих листівках зображено фото якого-небудь голлівудського актора з написом «Комп’ютерний майстер. Мешкаю поруч. Пенсіонерам знижка». За свої послуги вони вимагають суми до 5 тисяч гривень, а після ремонту техніка залишається несправною. Випадки подібного шахрайства були зафіксовані в усій Україні. У соціальних мережах триває активне обговорення таких ситуацій. Так, у групі «СтопХам Буковина» на фейсбуку користувачка Лідія Супрун поділилася схожою історією:

«Пишу це тому, що це не поодинокий випадок у Чернівцях. Є багато людей, які постраждали. Хочу, щоб ті, хто мав таку саму проблему, йшли в поліцію та писали на них заяву»,– ідеться у дописі.

У коментарях під дописом багато людей поділилися подібними історіями.

 

«Я попалась в подобной ситуации на человека с другим именем, но тоже по объявлению. Пришел здоровяк, ну может минут 40 сидел в компе, частично я понимала, что он делает, оговаривали проблему и стоимость до прихода, но по факту выдал 2300 грн. Я разругалась с ним, дозвонилась до их арендодателя на Ив.Франка 21. Это просто студенты или аферисты снимают «офис».

«А в Одесі також висять такі об’яви, мене заінтригувало те, що цей майстер чи то в спальному районі, чи то в центрі міста, а Одеса велика по площі, з одного спального району до міста є 35 км і всюди написано «мешкаю поруч.»

«Моя бабуся знайшла оголошення на дверях під’їзду(в неї зламався системник). Обіцяли швидко виконати, пройшло 9-10 днів, коли бабуся нагадала про себе їм. Вони сказали, що це буде коштувати 3000 грн(бабуся на пенсії +дідусь інвалід). Звісно, ми вирішили відмовитись: краще додати ще та купити новий. Бабуся дзвонила їм 10 разів, додзвонилась через 1 год. Їй відповіли, що це неможливо, тому що його вже почали робити. Вона почала сваритись, їй збили до 2 тисяч і сказали, що ввечері привезуть. Майстер прийшов, але вже з іншим системним блоком. Вам не передати, скільки Вона виплакала сліз,  нервів… »

Наша героїня стала жертвою комп’ютерних шахраїв та погодилася розповісти свою історію за умови, якщо ми не назвемо її ім’я. Жінка розповідає, що під час грози у них вдома трапився перепад напруги і вимкнувся комп’ютер. 

«Таке буває часто, і зазвичай ми телефонуємо своєму майстру. За триста гривень він усе приводить до ладу. Але в той день він був не в місті. У нас на під’їзді висіло оголошення «Комп’ютерний майстер. Дешево. Пенсіонерам знижка 50%». Ми його викликали. До нас прийшов молодий хлопець. Сказав, що приїхав з Одеси попрацювати. Поводився ввічливо. Він розібрав увесь комп’ютер, сказав, що його потрібно чистити, попросив, щоб ми дали йому пилосос. Він провів у нас три години. Чоловік постійно сидів із ним поряд. За цей час я підходила до нього декілька разів та запитувала, скільки це коштуватиме. На що він відповідав: «Я ще не знаю». Коли закінчив, протягнув мені якусь квитанцію з назвою послуг та рахунком на 5100 грн.

Я в цьому нічого не розумію, тому не знала, що ми будемо робити. Я одразу помітила, що він прийшов із дуже маленькою сумочкою. Нічого не знімав, не ставив нові деталі. Звідки такий рахунок? Я відповіла, що нам не вистачить і двох пенсій, щоб йому заплатити. «Ви ж самі написали, що пенсіонерам дешево та знижка 50%».
Коли показала оголошення, він сказав, що зробить знижку на тисячу. Ми сказали, що це все одно багато. Майстер пропонував зняти долари, взяти кредит у банку, позичити в сусідів (майже всі вони – теж пенсіонери). Ми сказали, що маємо лише 1000 гривень і що збираємося викликати поліцію. Після цих слів він погодився. І пішов. У квитанції, яку він нам дав, була зазначена гарантія один рік. Через два дні комп’ютер знову зламався.
На оголошенні є номер фірми. Ми зателефонували туди і почали скаржитися:
– Але ж він нічого не міняв, за що такі гроші? – запитала я.
– Це ще не дорого, – відповіли у фірмі. 
І кинули слухавку. На цьому все закінчилося».

 

 

ДУМКА ЕКСПЕРТІВ

Програміст, засновник компанії «Ukraim» Власло Буцький розповідає, що ці послуги ніколи не коштують так дорого. Навіть якщо врахувати «знижку» цього майстра, то ціна в рази завищена, каже він. 

«Якби це робив професіонал із якоїсь відомої фірми та з реальною гарантією, я би міг сказати, що це коштує десь 700 гривень. Люди, які часто ремонтують комп’ютерну техніку, знають про це. Але набагато легше обкрадати пенсіонерів, які взагалі в цьому не розбираються. Я раджу не викликати майстрів за оголошенням, а шукати експертів із перевірених компаній, приходити в сервісні центри або звертатися до тих, кого вам порадили люди, яким ви довіряєте», – пояснює Власло.

За словами юриста, члена асоціації адвокатів України в Чернівецькій області Станіслава Боднарюка, законом встановлено, що споживач має право на отримання необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про товари (роботи, послуги), що забезпечує можливість їхнього компетентного вибору. Така інформація має бути надана споживачеві до придбання ним товару чи замовлення послуги (роботи).

«Вимога Закону України щодо надання достовірної інформації споживачам поширюється на всіх суб’єктів господарювання, зокрема і на суб’єктів підприємницької діяльности повинен надати споживачу всю необхідну інформацію про роботу чи послугу. Деякі суб’єкти підприємницької діяльності, які є фізичними особами, надають свої послуги не маючи постійного місця розташування і даючи в своїх оголошеннях лише свої контактні телефони, тому необхідно бути особливо обережним. Якщо під час виконання робіт стане очевидним, що їх не буде виконано згідно з умовами договору, споживач має право призначити відповідний термін для усунення недоліків, а в разі невиконання – розірвати договір і вимагати відшкодування збитків або доручити виправлення недоліків третій особі. За таких умов ці роботи мають виконатись за рахунок виконавця». 

Станіслав додає, що головна особливість шахрайства в тому, що в момент його чинення жертва злочину впевнена у законності подій, що відбуваються. Відтак під впливом обману добровільно передає зловмиснику майно і не здогадується про злочинний намір останнього.

У пресслужбі поліції зазначають, що недобросовісні комп’ютерні майстри – це новий вид шахрайства. Наразі у відомстві не зафіксували випадків масового звернення потерпілих громадян. Жертвам рекомендують одразу звертатися до поліції, а у разі несправности цифрової техніки – до перевірених  майстрів та сервісних центрів. 

 

Олексій Манютін

Коментарі