Новини

У Чернівцях проведуть другий етап навчання школи буковинської тайстри

Учениці навчаться ткати бесагове та килимове полотно, а також крайку (пояс) для виготовлення тайстр.

6 серпня об 11:00 відбудеться урочисте відкриття другого етапу «Школи буковинської тайстри» (ШБТ) в УМЦК Буковини на вулиці Главки, 1-А. Другий етап школи відбуватиметься на двох локаціях: виставковій залі та Світлиці народних ремесел УМЦ культури Буковини – партнера проекту ШБТ.

«Учениці детально вивчать ткацький верстат, навчаться складати верстат із розібраних деталей, налаштовувати його, снуватимуть на снувалці нитки основи, заправлять їх у верстат. Упродовж занять, які триватимуть по 13 серпня включно, учениці навчаться ткати бесагове та килимове полотно, а також крайку (пояс) для виготовлення тайстр», – ідеться у повідомленні організаторів.

За час навчання кожна з учениць витче по дві тайстри за автентичними зразками. Їм роздадуть домашнє завдання – виткати по дві стилізовані тайстри до 25 серпня і підготувати їх (зібрати, оформити) для презентації результатів проєкту.
Заняття триватимуть з 9:00 до 18:00.

Нагадаємо, «Школу буковинської тайстри» відкрили 2 липня. А перший етап навчання відбувся у селі Яворові Косівського району Івано-Франківської області під керівництвом майстрів народного ткацтва Олени та Михайла Прокоп’юків.

Проєкт «Школа буковинської тайстри» реалізує ГО «Вишиваний дивотвір» за підтримки Українського культурного фонду. Партнер проєкту – Учбово-методичний центр культури Буковини.

Коментарі