Новини

Громадянська освіта. У двох ОТГ Буковини людей вчили розвивати громаду

Жителі Магальської та Острицької ОТГ навчалися писати петиції та проєкти, контролювати діяльність влади та розподіляти свої фінанси.

Фото unsplash.com

На Буковині завершили реалізацію проєкту «Громадянська освіта як ключ до місцевого розвитку», яку проводив благодійний фонд «Суспільні ресурси та ініціативи».

Він був спрямований на жителів Магальської та Острицької ОТГ, насамперед на жінок, представників органів влади та активних громадян. У рамках проєкту мешканців цих громад навчали за двома базовими курсами: ефективного громадянства і комунікацій (37 навчальних годин), а також ефективного управління та участі (16 навчальних годин).

Жителі цих ОТГ поглиблювали свої знання про права людини, яким чином громадяни можуть брати участь в управлінні громадами, як контролювати діяльність влади, як складати свій бюджет чи відкрити власний бізнес.

Тренінги за цими програмами з лютого 2019 року відвідали близько 80 осіб.

«Люди отримували практичні інструменти, вчилися писати петиції, правильно розподіляти свої фінанси. Це не були суто теоретичні лекції, а практичні заняття. Водночас представники влади та активісти вчилися комунікувати – записували інтерв’ю, готували пресрелізи», – розповіла на пресконференції президентка БФ «Суспільні ресурси та ініціативи» Олена Танасійчук.

Також значну увагу приділяли проєктному менеджменту та інструментам залучення додаткових коштів у ОТГ. Зокрема учасники тренінгів в Остриці прописали чернетку проєкту очищення берегів річок Молниця та Дерелуй, а в Магалі – створення спортивного комплексу з басейном.

«Окремим блоком програми був соціально-культурний модуль. Він передбачав формування ефективної комунікації, критичного мислення, розвиток медіаграмотности, а також діалогові стратегії та способи вирішення конфліктів», – повідомила тренерка, політологиня Наталія Нечаєва-Юрійчук.

Крім того, у рамках проєкту в Магалі та Остриці презентували фотовиставки «Прості обличчя непростої історії». Вони були присвячені звичайним жителям цих громад, котрі, попри військово-політичні катаклізми, зуміли зберегти толерантне ставлення до інших, власні звичаї, традиції та культуру.

 

Коментарі