Новини, Перша шпальта

Чи безпечні атракціони у Центральному парку Чернівців. Фото

«Шпальта» поспілкувалася з керівником установи Юрієм Венгринюком та дізналася, які результати експертних перевірок атракціонів у парку Шевченка.

Атракціонний комплекс Центрального парку культури і відпочинку імені Тараса Шевченка – найкращий серед західних регіонів за своїм розвитком та один із найбільш оснащених в Україні. У пошуках нових вражень його щомісяця відвідують тисячі чернівчан та гостей міста. «Шпальта» перевірила, наскільки безпечне перебування дорослих та малечі в атракціонному центрі Буковини. Ми поспілкувалися з керівником установи Юрієм Венгринюком та дізналися, які результати експертних перевірок атракціонів у парку Шевченка. Що з цього вийшло, читайте у матеріалі.

Парки відпочинку завжди приваблювали і малечу, і дорослих. Перші йдуть туди за новими емоціями та враженнями, не задумуючись про будь-які технічні показники, безпеку та наслідки «катань». Однак батьки не один раз обдумають, перш ніж віддавати своїх чад на поталу різнокольоровим металевим чашечкам та машинкам. На початку червня в одеському парку атракціонів трапилася трагедія: на каруселі обірвався пасок безпеки. Чоловік-відвідувач помер на місці. Як згодом з’ясувалося, причиною стали дефекти самої конструкції та порушення правил безпеки.

Аби дізнатися, чи безпечні чернівецькі атракціони, ми звернулися до директора парку Шевченка Юрія Венгринюка.

На цій посаді він працює уже понад 23 роки. Розповідає, що набір атракціонів тут розвивався з дуже мінімального комплекту карусель. З часом комплекс зростав, змінювалися технічні умови, вимоги. Але нині, каже пан Юрій, працівники виконують повністю всі норми, передбачені законодавством.

За його словами, чернівецькі атракціони щороку проходять обов’язкову перевірку експертної групи. Останню, зокрема, провели перед початком активного «карусельного» сезону – у березні цього року.

«Щороку до березня ми обов’язково проводимо техоглядні експертизи з двох джерел. Це науково-виробничий центр «Атракціон» у Кременчуці і наш Чернівецький експертно-технічний центр. Спеціалісти з Кременчука мають найбільш високий рівень кваліфікації. «Атракціон» є спеціалізованою організацією, вони можуть перевірити, але після їхнього огляду каруселі повинні пройти перевірку ще й уповноваженої організації. А саме наш експертно-технічний центр і є такою. Виходить, що ми змушені запрошувати і спеціалістів найвищого рівня, щоб вони перевірили нам атракціонну техніку, і наших спеціалістів із Чернівців для додаткового огляду. Це жодним чином не зашкодить, адже, як кажуть, шість разів відміряй – один раз відріж. Навіть якщо перевірять 2-3 організації, це буде краще, ніж одна, навіть найвищого рівня кваліфікації. Закон пише, що техогляд ми маємо робити раз у рік. Тому, якщо цьогоріч ми його провели 10 березня, то наступного року – 9-ого. Якби, не дай Боже, щось сталося, перше, що питають, – це документи. Потім потрібно пересвідчитися, чи були перевірки. Якщо не було, то про що ще можна говорити», – пояснює Юрій Венгринюк.

Окрім обов’язкової щорічної перевірки, все обладнання парку щодня ретельно перевіряє технічний та інженерний персонал.

«Найголовніше, що повинен визначити працівник, – чи можуть атракціони нести якусь небезпеку. Щоранку всі каруселі запускають у «холостому» режимі. Якщо немає якихось сторонніх звуків, шумів, інженери допускають техніку до роботи. Так само й оператори, які чергують біля кожного атракціону. Вони проходять обов’язкове навчання. Якщо щось не так, то мають зупинити роботу атракціону, запросити інженерно-технічний персонал, аби перевірити, в чому причина. А вони можуть бути різними: або якесь кріплення розхиталося і полагодити його – секундна справа. А може бути щось більш серйозне – тоді треба зупиняти роботу атракціону і не запускати його доти, доки не буде ще раз перевірений», – каже директор установи.

За словами Юрія Венгринюка, атракціони розрізняють за певними класифікаціями: дитячі, сімейні, екстремальні, спортивні. Тому до перевірок різних видів є різне ставлення.

«Якщо це, наприклад, дитячий батут, то спочатку треба перевірити, чи немає жодних пошкоджень. Друге – чи він закріплений мотузками, аби порив вітру його не здув. І фактично це все. А якщо це такий екстремальний атракціон, як «Говерла», то там зовсім інше ставлення до перевірки. За останні декілька років зупинки техніки у нас були, але через те, що перегорів електродвигун. Це більше були неспрогнозовані ситуації з технікою, ніж, не дай Боже, випадки травмованості людей. Такого у нас не було. Тут усе так, як і з автомобілем. Якщо ви почуєте якісь додаткові звуки, то необов’язково, що вони можуть вплинути на технічний стан. Але перевірити все ж таки варто. Так само і ми змушені зупиняти атракціон, якщо виявимо щось таке. Викликати спочатку слюсарів, потім інженерно-технічний персонал. Вони перевірять, у чому справа, аби ми були на 100% впевнені у безпеці відвідувачів», – розповідає директор парку.

«Дуже часто мене запитують: «А ви впевнені на 100%, що у вас там нічого не станеться?» Я ж натомість запитую: «Ви вийшли з дому, ви впевнені, що ви повернетеся назад?»

Юрій Венгринюк каже, що у парку роблять усе для того, аби там було якісно та безпечно.

«Усі каталися і катаються на цих атракціонах. І я так само. Тому несемо відповідальність як і перед відвідувачами парку, так і перед нами самими, нашими дітьми. Немає стовідсоткової гарантії ніколи і ні в кого, хто має справу з якоюсь технікою. Ми робимо все, що прописано у правилах, нормах, технічних характеристиках», – пояснює Юрій Венгринюк.

У парку, за словами директора, є три ступені ризику: обладнання, яке тут використовують, працівники і самі відвідувачі. Саме тому дирекція повинна за всіх нести відповідальність.

«Наприклад, торік у Харкові випала людина з 50-метрового колеса огляду. Відвідувач просто відкрив кабінку і зробив собі таку шкоду. Атракціон справний, усі документи є, просто людина так вчинила. У нас, коли ви сідаєте в кабінку колеса огляду, є тільки захисний ланцюжок. Подібну, як у Харкові, дію можна зробити в будь-який момент. І ми не зможемо перевірити на, умовно кажучи, якийсь психічний, алкогольний чи наркотичний стан людей. Якщо бачимо, що людина дійсно нетвереза, ми її не впускаємо. Але є ж випадки, коли не можеш виявити стовідсотково. На жаль…», – каже Юрій Венгринюк.

Нині парк разом з атракціонним комплексом намагається розвиватися, згідно з програмою, прийнятою на сесії міськради у лютому 2017. Керівник установи розповідає, що вони готові закупити нове обладнання, однак поки для цього недостатньо коштів.

«Сьогодні це надзвичайно дороговартісна техніка. «Американські гірки» на заводі коштують більше 500 тисяч доларів, а їх же треба ще перевезти, встановити. Таке колесо огляду, яке працює у нас, на заводі коштує 300 тисяч доларів. Для того, щоб оновити так, як би нам хотілося, потрібно мати надзвичайно великий додатковий прибуток. У нашій ситуації, враховуючи сезонність роботи, це важко. Нині ми попереду західних областей у плані розвитку атракціонів. Хоча, зрозуміло, нам би дуже хотілося все змінити, але сьогодні ми залежні від купівельної спроможности населення. Якщо вірити цифрам, то понад 80% населення живе поза межею бідности. Хіба можна говорити, що вони регулярно ходитимуть у парк атракціонів, витрачатимуть кошти, аби ми мали більший прибуток? Так, щоб ми могли витратити 5-7 мільйонів гривень на вдосконалення атракціонів, – такого, на жаль, немає. Цього року, наприклад, ми поставили 3D-освітлення на колесо огляду. Нам воно обійшлося у 220 тисяч гривень. Ми їх витратили на те, щоб зробити щось цікавіше, краще. Незважаючи на якісь економічні труднощі, все стараємося робити для людей», – сказав Юрій Венгринюк.

Анна Колісник

Фото Ірини Болести

Коментарі