Новини

Оригінальність ліків можна буде перевірити через мобільний додаток

На упаковках ліків восени з’явиться спеціальне маркування.

фото unsplash.com

З 1 вересня цього року на упаковках лікарських препаратів буде спеціальне маркування, за яким можна буде перевірити оригінальність ліків. Пацієнти зможуть зробити це за допомогою мобільного додатку. Про це повідомляють на сайті МОЗ.

Постанову «Про запровадження пілотного проєкту щодо маркування контрольними знаками та проведення моніторингу обігу лікарських засобів» ухвалили на засіданні уряду 24 липня.

«З вересня цього року в аптеках з’являться лікарські засоби зі спеціальним маркуванням: 2D кодом на упаковуванні. Цей спеціальний код наноситься під час виробництва ліків на заводах, а дані про це заносять у єдину державну систему проведення моніторингу обігу лікарських засобів. У пілотному проєкті можуть брати участь виробники, імпортери, дистриб’ютори лікарських засобів, заклади охорони здоров’я, аптечні заклади», – йдеться у повідомленні.

Пацієнти зможуть перевірити ліки, просканувавши код через мобільний додаток. Наразі його розробляє Міністерство економічного розвитку і торгівлі України. Очікують, що він стане доступним наприкінці року.

Після сканування у додатку буде вся інформація про препарат – чи він не фальсифікований, протермінований або завезений до країни з порушенням норм.

Таке маркування дозволить відстежувати виробництво, імпорт та продаж ліків у аптеках.

 

Коментарі