Новини

Як у Чернівцях борються із незаконним встановленням кондиціонерів. Фото

У центрі міста чернівчани встановлюють системи кондиціонування, порушуючи норми.

Прогулюючись містом, особливо в його історичній частині, можна помітити, як у красу автентичних будівель зовсім не вписуються кондиціонери. А буває й таке, що ви їх не лише бачите, а й навіть відчуваєте. Краплі води з нього часто падають на перехожих.

«Шпальта» дізналася, як у Чернівцях, зокрема у центрі міста, борються з незаконним встановленням кондиціонерів. Про те, як не треба їх встановлювати та що чекає на порушників, якщо вони не дотримуються закону, нам розповідає головний спеціаліст відділу охорони культурної спадщини Василь Михайлюк. 

Розпочинаємо наш маршрут із Чернівецької обласної державної адміністрації. Василь Михайлюк каже, що торік на будівлі ОДА з боку Адама Міцкевича було безліч кондиціонерів.

«Аби можна було вимагати від власників квартир та підприємців належного встановлення кондиціонерів, ми вирішили спільно з органами влади започаткувати роботу з приведення фасадів до належного вигляду саме з державних будівель. Так би мовити, показати приклад», – каже Василь.

Кондиціонери зняли, а сліди від них залишилися.

Ще два таких приклади пан Василь показує на приміщенні «Альфа-банку», що на вулиці Адама Міцкевича, та центральному фасаді будівлі міської ради. Якщо на першому сліди майже непомітні, то на синьому фасаді будівлі ратуші відбиток від кондиціонера «закарбований» досі.

Запитую про некомунальні установи.

«Тут дещо складніше. Навіть якщо ми і штрафуємо людей, притягуємо їх до відповідальності, складаємо приписи, то зрештою це ні до чого хорошого не призводить. Усе, як завжди, закінчується конфліктами. Люди повинні усвідомлювати, що це не правильно – встановлювати кондиціонери на головних фасадах будинків. Вони мають знати, що є певні вимоги, які прописані в Законі України про охорону культурної спадщини та положенні про порядок і встановлення технічних пристроїв у Чернівцях, і їх необхідно дотримуватися. Тим паче, якщо ви живете в історичному будинку», – продовжує він.

Також Василь додає, що вирішення цієї проблеми залежить від самих людей, які встановлюють кондиціонери.

«Оскільки у відділі охорони культурної спадщини є лише четверо працівників, то нам складно вирішувати цю проблему. Проте, щоб ми не виписували людям штраф або ж вирішували це питання через суд, то достатньо встановити кондиціонер на балконі, в дворі або придбати пересувний. Усе досить просто – головне бажання. Натомість люди про це не задумуються і встановлюють кондиціонери там, де їм заманеться».

Запитую у Василя, де найбільше незаконно встановлених кондиціонерів у місті.

– Та їх всюди дуже багато. Найбільше у проміжних вулицях, наприклад, на Б. Хмельницького вони майже на кожній будівлі. Боротися з порушниками складно. Це питання вирішується до двох місяців, адже прийти й одразу демонтувати кондиціонер ми не маємо права. Спочатку потрібно скласти протокол на порушника. Щоб це зробити, необхідно встановити особу. Якщо це приватна квартира, то ми маємо знати, що складаємо конкретно на власника. Для цього нам необхідний паспорт та ідентифікаційний код, адже всі ці дані вносимо в протокол. А його складаємо лише у присутності власника. Виходить, що якщо цієї людини немає або ж запевняє, що це не вона, то скласти протокол неможливо.  

− Який штраф?

− Якщо особа неправильно встановила кондиціонер, то від 850 до 1800 грн. Для когось цей штраф є разючим, а для інших − дрібниця. 

За словами Василя, у місті дуже мало прикладів правильно встановлених кондиціонерів.

Ідемо вулицями міста та проводимо умовну інспекцію щодо того, чи правильно встановлені кондиціонери. Розпочинаємо з Кобилянської. Здавалося б, на центральній вулиці міста їх не мало б бути, проте все ж на деяких будинках вони є.

На вулицях Івана Богуна, Богдана Хмельницького, Українській, Удонова кількість неправильно встановлених кондиціонерів вражає. Вони майже на кожній будівлі, а на деяких прикріплені по два-три, ба навіть по чотири. Ті, яких не побачили, то відчули, коли на голову спадали краплі води.

Аби врегулювати ситуацію з неправильно встановленими кондиціонерами у Чернівцях, потрібні спільні комплексні дії не лише Департаменту ЖКГ, інспекції з благоустрою та відділу охорони культурної спадщини, але й жителів нашого міста.

Також «Шпальта» зібрала інформацію про те, до кого звертатися, якщо ви хочете встановити кондиціонер, та де не можна ставити системи кондиціонування повітря.

Де не можна встановлювати кондиціонер?

Згідно з державними будівельними нормами, кондиціонери належать до технічних елементів та пристроїв. Їхнє розташування регламентується відповідно до чинного законодавства, у якому зазначено, що встановлення технічних елементів, тобто кондиціонерів, заборонено на головних фасадах, які виходять на вулицю або на проїжджу частину, а також на бокових сторонах будівлі.

До кого звертатися?

Весь пакет даних на надання дозволу можна отримати в Департаменті житлово-комунального господарства. Якщо людина хоче встановити кондиціонер, вона повинна звернутися саме туди із заявою. Там потрібно описати, на який вид технічних елементів та на що необхідно надати дозвіл.

 

Ярослава Дерев’янко

Фото Богдана Граба

 

 

Коментарі