Новини

Паради поетів і презентації 9 книжок. Яким у Чернівцях буде ювілейний Meridian Czernowitz

У рамках фестивалю відбудуться презентації 9 книжок, дискусії, паради поетів, театральні постановки, концерти камерної, єврейської та рок-музики, а також читання у добре знайомих і незвичних локаціях міст.

Meridian Czernowitz

Із 5 по 8 вересня у Чернівцях відбудеться Х Міжнародний поетичний фестиваль Meridian Czernowitz. Як і щороку, для чернівчан і гостей міста організатори підготували насичену літературно-музичну програму. У рамках фестивалю відбудуться презентації 9 книжок, дискусії, паради поетів, театральні постановки, концерти камерної, єврейської та рок-музики, а також читання у добре знайомих і незвичних локаціях міста.

У фестивалі візьмуть участь як нові автори, так і ті, хто вже виступав на Meridian Czernowitz попередніми роками. Серед них Міхаель Крюгер, Леа Шнайдер, Бйорн Кулігк, Ута Акерман (Німеччина); Юліан Шуттінг, Вольфганг Германн (Австрія); Ільма Ракуза, Саша Гарцетті (Швейцарія); Нуріт Зархі, Шимон Адаф (Ізраїль). З українських письменників і перекладачів: Юрій Андрухович, Сергій Жадан, Катерина Калитко, Ігор Померанцев, Тарас Прохасько, Таня Малярчук, Андрій Любка, Олександр Бойченко, Артем Чех, Володимир Рафєєнко, Ірена Карпа, Пітер Залмаєв, Христя Венгринюк, Марк Бєлорусець, Петро Рихло, Тетяна Милимко, Олена Андрейчиковата ін.

Читайте також: Сергій Жадан про війну цивільних та радянські механізми в свідомості суспільства 

«Меридіан» – це унікальна історія, що не має аналогів, перший масштабний міжнародний поетичний фестиваль України, що об’єднав сотні однодумців, вийшов далеко за рамки Чернівців і України, підкорив десятки тисяч сердець шанувальників поезії, створив культурне обличчя місту та країні в Європі. Важко повірити, що позаду вже 9 фестивалів, сотні проектів та виступів, кілька десятків виданих книжок… Для мене ювілейний фестиваль – це не лише ще одна якісна подія міжнародного масштабу, а й зустріч і подяка всім тим, хто створював яскраву сторінку в європейській історії культури, яку ми називаємо «Меридіан Черновіц». І з величезним нетерпінням чекаю моменту, коли підніму келих традиційного червоного сухого на фестивалі за всіх цих людей», – каже директорка фестивалю Євгенія Лопата.

Окрім іншого, цьогорічний захід присвячений пам’яті колишньої директорки Ґете-Інституту в Україні Віри Багальянц (1950-2016), яка була доброю подругою та однією із засновниць фестивалю.

Вхід на всі події вільний. Фестиваль відбувається у рамках проекту «Пауль Целан 100. Меридіан великого майстра німецької мови: Чернівці-Париж-Вічність». Заходи супроводжують перекладом німецькою мовою.

 

Коментарі