Новини

Померла народна артистка Валентина Зимня, яка працювала у чернівецькому театрі

Їй було 92 роки. На сцені Чернівецького театру вона зіграла більше 60 ролей. 

Фото glavcom.ua

У четвер, 18 липня, на 92 році життя померла відома українська актриса, театральна педагогиня і народна артистка України Валентина Зимня. Про це повідомляє Главком.

Що стало причиною смерті, наразі невідомо.

Валентина Зимня народилася 14 січня 1928 року в селі Вишнівчику, що у Хмельницькій області. У 1950 році вона закінчила Київський театральний інститут (клас В. Вільнера).

Майже 20 років Валентина Зимня працювала актрисою Чернівецького українського музично-драматичного театру імені Ольги Кобилянської (1950-1969 роки). На його сцені вона зіграла понад 60 головних ролей. Серед них – Тетяна («У неділю рано зілля копала»), Анна («Земля»), Санда («Вовчиха») – все за Ольгою Кобилянською.

Крім творчої діяльності, була депутаткою Чернівецької міської ради чотирьох скликань. На Алеї слави в Чернівцях можна побачити зірку Валентини Зимньої.

Валентина Зимня багато років викладала у Київському національному університеті театру, кіно і телебачення імені В. К. Карпенка-Карого. Серед її учнів – Василь Вовкун, Євген Нищук, Андрій Середа, Інна Капінос, Олесь Санін, Петро Мага, Сніжана Єгорова, Лілія Ребрик та Анатолій Гнатюк.

 

 

Коментарі