Новини

Нові санітарні норми. МОЗ пропонує заборонити обрізку дерев та посипання доріг сіллю

Також у проєкті Міністерства охорони здоровя – обов’язкове сортування сміття та збільшення кількості громадських вбиралень.

Фото bzh.life

Міністерство охорони здоров’я України розробило нові санітарні норми. Проєкт подали на громадське обговорення. Про це повідомляють на сайті МОЗ.

«Зміни МОЗ мають вдосконалити правила утилізації та сортування сміття, утримання прибудинкових територій, парків та скверів, впорядкувати систему озеленення, убезпечити забруднення підземних вод і джерел водопостачання, а також створити умови для реалізації прав людей з інвалідністю нарівні з іншими громадянами. Крім того, проєкт наказу наближує українські норми до європейських», – ідеться у повідомленні.

Цей документ регулює норми та правила утримання територій населених місць.

Що пропонує проєкт нових санітарних норм:

Пандуси і з’їзди: безбар’єрне середовище для всіх

Обов’язковими можуть стати:

– широкий (120 см) і пологий з’їзд з тротуару чи велодоріжки;

– пандус із належною шириною та ухилом або ліфт на кожному з виходів підземних і надземних пішохідних переходів;

– лави для сидіння вздовж вулиць (кожні 300 м);

– паркувальні стовпчики або інші перепони для в’їзду машин у пішохідну зону.

 

Громадських туалетів має бути більше, а вбиральні без каналізації заборонені

Вигрібні ями будуть заборонені. Безпечні для здоров’я альтернативи – локальні очисні споруди (наприклад, септик).

Обов’язкове сортування сміття і сміттєві урни кожні 60 метрів

Нові норми пропонують зобов’язати встановлювати окремі контейнери для сортування сміття – для пластику, скла, металу, паперу та органіки. Крім того, такі контейнери обов’язково облаштовувати огорожею, кришкою чи навісом.

Палити траву і листя заборонять

Нові норми детально регламентують правила поводження з опалим листям. У період листопаду потрібно своєчасно прибирати опале листя з проїжджої частини, відокремлених трамвайних ліній, велодоріжок та тротуарів. У скверах та парках збирати листя дозволено тільки з газонів. Відтак його вивозитимуть на поля компостування. Спалювати листя пропонують заборонити.

Посипати дороги піском і сіллю від ожеледиці заборонять

Проєкт закону регламентує правила прибирання територій узимку. Наприклад, щоб не було ожеледиці, посипати тротуари, велодоріжки та пішохідні зони потрібно гранвідсівом із вмістом солі 7%. Натомість посипання піском та піскосумішшю з сіллю заборонятимуть, адже вона забруднює ґрунт, шкодить зеленим насадженням, а також псує взуття.

Обрізати дерева для «омолодження» хочуть заборонити

Так звану омолоджувальну обрізку дерев на територіях населених місць пропонують заборонити. Адже вона зменшує розмір крони дерева, погіршує процес очищення повітря та значно зменшує площу затінених територій.

 

Пропозиції для внесення в проєкт наказу можна надсилати на адресу Директорату громадського здоров’я МОЗ України у письмовому або електронному вигляді: контактна особа – Павло Поламарчук, телефон 253-01-00, e-mail: [email protected]; або на адресу: 01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7. 

 

Коментарі