Новини

Історична частина Чернівців може з’явитися у тривимірному вигляді

Проєкт дозволить отримати основу для моделювання транспортних та інженерних мереж, озеленення і благоустрою територій.

Території та будівлі історичного ареалу Чернівців можуть з’явитися у тривимірному вигляді.

Архітектор, інженер-проєктувальник ПП «Алекс-проєкт», аспірант кафедри архітектурного проєктування та інженерії Інституту архітектури НУ «Львівська політехніка» Аль-Ахммаді Саер Аднан презентував можливість реалізації проєкту створення бази тривимірних даних територій, будівель і споруд у межах історичного ареалу міста Чернівців на основі хмар точок. Про це повідомляє пресслужба Чернівецької міської ради.

«За один-два роки (залежно від фінансування) можна отримати основу для аналізу об’ємно-просторових  характеристик територій та будівель історичного ареалу міста. У середньостроковій перспективі (3-5 років за умови продовження проєкту) – високоточну актуальну основу для створення тривимірної моделі історичного ареалу міста», йдеться у повідомленні.

У довгостроковій перспективі (5-10 років) можна отримати:

– єдину ВІМ-модель рельєфу та елементів інфраструктури історичного ареалу;

– інтегровані деталізовані параметричні BIM-моделі будівель і споруд історичного ареалу;

– тривимірну програмну основу для контролю, моделювання й актуалізації транспортних та інженерних мереж, озеленення та благоустрою територій;

– тривимірну програмну основу для проведення всіх видів аналізу.

Разом із повноцінно наповненою геоінформаційною системою це дасть можливість створити постійно чинний проєкт історичного ареалу міста, застосовувати системи автоматизації, алгоритмічного і параметричного аналізу, швидко опрацьовувати проєктні варіанти, долучати (за необхідності) провідних фахівців інших регіонів та країн.

Наразі архітекторові зі Львова запропонували продовжувати розпочаті дослідження і залучати до роботи факультет архітектури, будівництва та декоративно-прикладного мистецтва ЧНУ ім. Ю. Федьковича.

 

Коментарі