Новини

У Кострижівці відкриють пам’ятний знак загиблим від рук НКВСівців політв’язням

Цьогоріч виповнюється 78 років із часів Заліщицької трагедії.У селі Кострижівці, що на Заставнівщині, 5 липня об 11:00 відбудеться урочисте відкриття та освячення пам’ятного знака загиблим від рук НКВСівців політв’язням. Про це повідомляє «Заставна сьогодні». 

Цьогоріч виповнюється 78 років з часів Заліщицької трагедії — знищення органами НКВС декількох сотень політичних в’язнів на залізничному мосту Кострижівка-Заліщики 4-5 липня (за іншими даними – 7 липня) 1941 року. 

23 червня 1941 р. нарком державної безпеки Всеволод Мєркулов видав наказ № 2445/М, у якому йшлося про терміновий облік усіх в’язнів у тюрмах та розподіл на тих, що підлягають депортації в концтабори ГУЛАГу, і тих, кого необхідно розстріляти. Того дня вийшов наказ начальника тюремного управління НКВС УРСР капітана державної безпеки Філіппова, який зобов’язував евакуювати в’язнів. Згідно з Планом евакуації, депортації з Львівської області передбачалося вивезти 23236 осіб, для чого необхідно було мати 778 залізничних вагонів. Однак блискавичний наступ німецьких військ, нестача транспорту та безлад поставили радянські каральні органи перед неможливістю реалізації плану. Евакуацію ув’язнених вдалося провести тільки в окремих містах, однак більшість арештантів так і не дісталися до місць призначення.

Таким чином, на початку липня з тактичних міркувань було зруйновано залізничний міст через Дністер. З обох боків мосту пригнали два ешелони з вагонами з в’язнями (14 вагонів — кожен із 50-70 людьми). Один із цих ешелонів містив арештантів Чортківської в’язниці, інший — Коломийської. Це були переважно хлопці та дівчата з Буковини, Львівщини, Тернопільщини та Івано-Франківщини.

НКВСівці облили вагони пальним, підпалили (за іншими даними підірвали) та скинули у річку. Береги Дністра тут дуже високі та стрімкі — ніхто не вижив. У молдовському містечку Вадул-луй-Воде у братській могилі поховано людей, тіла яких принесла стрімка течія Дністра. Їхні руки були зв’язані дротом. Радянська пропаганда, як і в інших подібних випадках, «повісила» цей злочин на нацистів. Та залишилося багато свідків, які бачили, що це скоїли більшовики.

Джерело: Вікіпедія

 

Коментарі