Новини

Ваговий контроль. Як працівники Укртрансбезпеки зважували вантажівки у Магалі. Фото

Працівники Укртрансбезпеки працювали з ваговим комплексом на трасі Н-10.

На території Чернівецької області ввели тимчасове обмеження руху великогабаритних транспортних засобів. Воно діє з 10:00 до 22:00 за температури повітря понад 28 градусів.

Сьогодні, 2 липня, працівники Укртрансбезпеки разом із журналістами зважували автомобілі на майданчику дороги державного значення Н-10 у Магалі. За пів години патрулювання зупинили чотири вантажівки. Одна з них була перевантаженою. На водія машини склали акт та нарахували плату за проїзд дорогою.

Власник першої вантажівки, яку зупинили працівники Укртрансбезпеки, відмовився надати транспортні листи для перевірки. Він почав знімати події на телефон. На прохання журналістів таки погодився пройти ваговий контроль. Після зважування з’ясувалося, що вантажівка порожня, і водій не перевищив норму навантаження на вісь. Його відпустили.

За словами старшого інспектора управління Укртрансбезпеки у Чернівецькій області Михайла Мунтяна, принцип роботи такий: зупиняють автівку, перевіряють у водія товарно-транспортну накладну, вводять у відповідний прилад номер автомобіля і починають його рух через ваги. Пристрій вимірює загальну вагу транспортного засобу та вагу по осях. У разі виявлення порушення норм складають на водія відповідний протокол.

«Коли температура повітря перевищує 28 градусів тепла, транспортному засобу загальною масою 22 тонни і більше рух дорогами загального користування заборонено. Вантажівки повинні бути в очікуванні, водії – відпочивати (перелік місць, де можна перечекати спеку) і починати рух лише після спаду температури», – каже Михайло Мунтян.

Наступна вантажівка з гравієм, яку зупинили працівники Укртрансбезпеки, перевищила допустимі норми навантаження.

Водій Камаза Федір каже, що раніше не проходив такого контролю. Якщо будуть перевищення норми, буде вирішувати, чи вигідно їздити нашими дорогами.

«У цьому транспортному засобі вага на здвоєну вісь дозволена до 16 тонн. Зараз загалом маємо 20 тонн 620 кілограмів. Тобто 4 тонни 620 кілограмів перевантаження. На цю вагу буде нарахована плата за проїзд дорогами. На водія склали акт та видали розрахунок, де плата за проїзд на 10 кілометрів на маршруті цього водія Припруття-Магала складає 17,1 євро», – розповідає головний спеціаліст відділу державного контролю і нагляду Андрій Бабич.

Як розповів начальник управління Укртрансбезпеки у Чернівецькій області Валерій Макаренко, такі перевірки проводять з 1 січня до 31 грудня. Зважування здійснюють на габаритно-вагових комплексах. Таких в управлінні є три. Крім того, два комплекси є у Служби автомобільних доріг, які теж залучають для перевірок.

«Сьогодні ми працюємо на майданчику дороги державного значення N0-3. Таких майданчиків для зважування у нас є 10. За пів року роботи працівники управління виявили перевантажені автівки і нарахували за руйнування доріг понад 5 тисяч євро. З них уже 50% сплачено добровільно, низка матеріалів перебуває у судах», – зазначив Валерій Макаренко.

Також управління Укртрансбезпеки здійснює контроль за рухом вантажівок за температурного режиму ТЗ з повною вагою понад 24 тонни з навантаженням на вісь більше 7 тонн. За тиждень працівники Укртрансбезпеки виявили понад 30 порушників – це 4-5 вантажівок у день.

За словами Валерія Макаренка, водії стали більш дисциплінованими. У піщано-гравійніих кар’єрах перейшли на вечірній робочий час, а кількість порушників зменшилася.

 

Довідка

Станом на 26.06.2019 року працівники управління Укртрансбезпеки виявили 197 порушень із перевищення транспортними засобами вагових параметрів і склали 197 актів про перевищення автомобілів нормативних вагових параметрів та нарахували плату за проїзд великовагових та (або) великогабаритних ТЗ дорогами загального користування на суму 8047 євро, до державного бюджету перерахували плату за проїзд 129241 грн.

Також виявили 1133 порушення водіями Положення про робочий час і час відпочинку водіїв автотранспортних засобів.

Ольга Максимюк

фото Ірини Болести

                        

 

 

Коментарі