У Чернівцях студенти-медики знову мітингували проти складання американського тесту. Фото

До протесту долучилися близько 150 третьокурсників. 

Як раніше писала «Шпальта», 27 червня студенти-медики зі всієї України виступили з мирними протестами щодо зміни якості освіти. А саме – проти складання американського тесту IFOM (іспит з Міжнародних основ медицини, що розробляє Національна рада медичних екзаменаторів США). Його МОЗ ввело як обов’язковий для студентів 3-го, а згодом і 6-го курсів. Сьогодні, 1 липня, у перший день складання іспитів студенти-медкики знову вийшли на протест. Як повідомили нам у коментарі третьокурсники, акція зібрала близько 150 людей.

«Викладачі, так само, як і ректорат, не можуть нас підтримувати офіційно, адже вони підпорядковуються МОЗ. Але наша адміністрація зробила все можливе для того, щоб іспит був моніторинговим. На жаль, МОЗ нічого не хоче робити, тому це наштовхує на думку, що в них з цього іспиту є певні відсотки. Іноземним студентам БДМУ пообіцяли, що цей тест не впливатиме на їхнє подальше навчання, тому вони всі пішли складати. Стосовно українських студентів, то думки розділилися 50 на 50», — розповіли третьокурсники у коментарі «Шпальті».

Загалом упродовж 1-3 липня іспит мають скласти 12 877 студентів-медиків. Але третьокурсники БДМУ зазначили, що багато хто наляканий погрозами від МОЗ про непереведення на старші курси.

«Заступник міністра охорони здоров’я України Лінчевський запевняв нас, що масових відрахувань не буде, але на фейсбук-сторінці МОЗу написано, що ті, хто не складе, будуть відраховані. А якщо студент не приходить, то отримує результат 0. Це вже написали нашим колегам із медуніверситету Івано-Франківська. Ті, хто не прийшов сьогодні, оскільки весь університет бастував, уже не мають права на перескладання», — кажуть студенти.

На фейсбук-сторінці МОЗ на всеукраїнські протести відреагували одразу та виокремили для студентів пам’ятку: Чому МОЗ України не рекомендує зривати проведення міжнародного іспиту IFOM.

Також у МОЗ нагадали, що забезпечення належних умов проведення атестації студентів – обов’язок ректорів університетів. А викриття фактів саботажу іспитів з боку закладів вищої освіти може стати причиною розірвання трудових контрактів із керівництвом таких закладів.

«Оскільки такий іспит проходить уперше, серед студентів і викладачів є багато побоювань щодо його складання. З різних міст України надходять повідомлення про те, що його намагаються саботувати в різний спосіб. МОЗ України оперативно інформуватиме про перебіг іспиту. Якість медичної освіти потребує прозорої і чесної оцінки, адже сьогоднішні студенти – майбутні лікарі, які нестимуть відповідальність за здоров’я і життя українського суспільства. Якщо вони не з’являться на іспит або у будь-який інший спосіб без поважних причин не візьмуть участь у тестуванні, то отримають результат 0. Повторно скласти іспит можна лише один раз – у 2019 році у серпні, відповідно до графіку Центру тестування, за власний кошт. Якщо повторна спроба буде невдалою – відрахування», — написали на фейсбук-сторінці МОЗ.

Також на сьогодні у Міністерстві охорони здоров’я запланували  брифінг заступника міністра охорони здоров’я України Олександра Лінчевського, який виступить із заявою щодо Міжнародного іспиту з основ медицини (IFOM – International Foundations of Medicine), який студенти 3 курсу спеціальності «Медицина» складають уперше.

Фото Ірини Болести

Залишити відгук