Аналітика, Колонки, Новини

Брудна кампанія за чисті вибори. За кого голосувати буковинцям

Нині маємо 71 кандидата від Чернівецької області, який прагне бути обраним народним депутатом України або за партійними списками, або – мажоритарними. 

Політолог Михайло Шморгун та доцентка кафедри політології та державного управління ЧНУ ім. Ю. Федьковича Наталія Нечаєва-Юрійчук пишуть про те, ким є ці сім десятків людей, які розпочали активну парламентську кампанію.

Чернівецька область вступає у літню, найбільш непрогнозовану парламентську кампанію за всю історію. Якщо з фаворитами за пропорційною частиною все зрозуміло, то мажоритарна складова, яка залишилася на цій кампанії, може принести низку несподіванок.

Михайло Шморгун

Округ №201 Хто після Федорука?

Основні фаворити мажоритарної кампанії 201 округу: вчителька молодших класів Олена Лис, яка йде під брендом «Слуги народу», Оксана Продан, котра бере на озброєння найбільш болючу для Чернівців тематику доріг та чинний депутат Микола Федорук. Конкурувати за хороший результат може Михайло Яринич, який працює в ніші «третьої сили».  Шанси є у колишнього регіонала, а тепер висуванця проросійської Опоплатформи Віталія Михайлішина, а також у Максима Кияка, висуванця партії Вакарчука «Голос».

Микола Федорук, який вигравав усі кампанії, в яких брав участь у Чернівцях, сьогодні, як ніколи, близький до своєї першої поразки. Він заходить на кампанію з найменшим особистим попереднім рейтингом. Його успіх залежить від кампанії зустрічей, які він наразі активно веде.

Олена Лис – кандидатка з рейтингом партії Зеленського, ми про неї нічого не знаємо, крім того, що вона вчителька і висуванка «Слуги народу». Якщо вона не буде втягуватися у публічний перехресний вогонь, а, наприклад, поїде відпочивати на місяць в умовну Болгарію, то зможе приїхати вже народною депутаткою. Якщо ж буде грати за старими правилами, публічно демонструвати свою компетенцію, виборці можуть і не купити такого «кота в мішку».

Переваги Оксани Продан – сильна структура в 201 окрузі, можливість безпосередньо вирішувати питання доріг у Києві та Чернівцях.

Головним питанням кампанії 201 округу є явка виборців. Зважаючи на період відпусток і виїзд значної частини студентів із міста, явка може бути і нижче 45%, що на перший план поставить питання організаційної структури кандидатів, і це може сильно змінити попередні прогнози на 201 виборчому окрузі.

Округ №202 Брудна кампанія за чисті вибори

Фаворит мажоритарної кампанії 202 округу – чинний депутат, який дійсно активно працював 5 років на «українському окрузі» Іван Рибак. Його конкуренти: Максим Заремський від «Слуги народу», Андрій Маковей від «Батьківщини», самовисуванець Іван Гешко. Саме між цими кандидатами розгорнеться основна боротьба за депутатський мандат від 202 округу.

Ця кампанія обіцяє бути найбільш брудною за всю історію. Такий стиль, подейкують, нав’язує Іван Тичина. З подачі «невідомих фейкометів» розповсюджуються фейки, зокрема про причетність Івана Рибака до багатотисячного хабара в Путильському районі та приналежність до сексуальних меншинств кандидата від «Слуги народу». І це тільки початок кампанії! Звичайно, ця інформація є неправдивою і могла родитися в голові не чернівецьких, приїжджих політичних технологів, які, скоріше за все, і працюють на «парашутиста», котрий жодного відношення до 202 округу не має.

Окремо варто відзначити відверту слабкість і невизначеність у команди Президента на цьому окрузі. Тут позиції бренду значно сильніші за позицію кандидата.

Округ №203 Повернення Семенюка

Фаворит мажоритарної кампанії 203 округу – підприємець Іван Семенюк, який на минулих виборах вважався головним претендентом, але програв один відсоток Григорію Тімішу. 

На сьогоднішній день саме він консолідує еліти Новоселицького району. При цьому виборці готові голосувати за будь-яку політичну партію за пропорційною складовою, але разом готові підтримати свого кандидата від Новоселицького району. Наразі таким консулідуючим кандидатом для Новоселиччини є Іван Семенюк.

Не все так однозначно і щодо еліт Глибоцького району, які розчарувалися в Тіміші. Проте дуже помиляються ті, хто скидає з рахунків Григорія Івановича. Він буде боротися до кінця.

Ще один потенційний лідер кампанії – Георгій Мазурашу, ставленик партії «Слуга народу».

Сильною фігурою є кандидат від проросійської «Опоплатформи» Михайло Жар. Отець Жар – дуже авторитетний на окрузі священник – зробив усе, щоб не зареєструвалися декілька сильних кандидатів, зокрема, і Юрій Кушнір, щоб його син мав кращі шанси на перемогу.

Тема віри буде однією з основних на кампанії, але в ній Іван Семенюк є більш прийнятною кандидатурою для більшості виборців 203 округу, ніж Михайло Жар, оскільки займає більш помірковану і зважену позицію, не кидаючись у проросійські крайнощі з одного боку, але чітко захищаючи права національних меншин ходити в ту церкву, яку вони бажають, говорити тією мовою, яку вони бажають.

Округ №204 Всі проти Бурбака. Бурбак проти всіх

Основні фаворити мажоритарної кампанії 204 округу: Валерій Божик – кандидат від «Слуги народу», чинний депутат Максим Бурбак та Василь Козак від «Аграрної партії». Також цікаву кампанію проводить журналістка Ольга Кучурка, у якої є тенденція до зростання рейтингу.

Головний подразник кампанії – Максим Бурбак. Незважаючи на те, що уряд Гройсмана фінансував 204 округ найбільше з усіх округів України, рейтинг Максима Юрійовича катастрофічно малий. Він має всі шанси не зайняти навіть друге місце в кампанії і завершити свою політичну кар’єру.

Наталія Нечаєва-Юрійчук

Аналізуючи ситуацію, що склалася в Україні загалом та у Чернівецькій області зокрема у переддень парламентських виборів, варто зауважити, що політика сьогодні – це насамперед театральні та візуальні ефекти. Не можна скидати з шальок терезів аналітику, компаративний підхід до програмних постулатів кандидатів, однак переважає акцент саме на зовнішніх ефектах, оскільки вони легше сприймаються споживачами, тобто виборцями, серед яких є і я.

Нині маємо 71 кандидата від Чернівецької області, які прагнуть бути обраними народними депутатами України або за партійними списками, або – мажоритарними.

Можна багато говорити про постаті, враховуючи той факт, що переважну більшість із заявлених кандидатур ми знаємо, однак, як на мене, особливість цієї виборчої кампанії полягає в іншому. Чернівецька область – це своєрідна міні-Україна, де представлені різні ідеї, візії, які здобувають підтримку електорату. Від активної євроатлантичної інтеграції України до відновлення дружніх відносин із Російською Федерацією. Велику роль у формуванні передвиборчих настроїв відіграє церква, яка в умовах реформування переживає досить непрості часи. Ми є свідками неодноразових зіткнень у різних населених пунктах області на релігійному ґрунті – від порядку проведення богослужінь до відкритих сутичок між вірянами. Судячи із зареєстрованого списку кандидатів від області, це питання в тій чи іншій мірі буде актуалізовано під час виборчої кампанії. І, звісно, на активність як кандидатів, так і виборців уже впливає літня пора, характерною рисою якої є і відпустки, і сільськогосподарські роботи, не лише в Україні, але й у сусідніх країнах, які ми активно постачаємо трудовими мігрантами.

На завершення: ймовірно, моя думка є суб’єктивною, однак попередні виборчі кампанії продемонстрували, що немає значення, скільки депутатів – вихідців із нашої області було обрано народними. На вирішення нагальних питань у самому місті Чернівцях та області в цілому це не вплинуло кардинально. І, певно, це нормально. Не є завданням народного обранця лобіювання інтересів окремих груп чи регіонів. І якщо новообрані депутати відповідально поставляться до свого статусу – народний депутат України, до виконання своїх передвиборчих обіцянок, то виграємо ми всі, незалежно від регіону.

Символічно: пишу цей коментар у День Конституції України. Вітаючи всіх з цим святом, хочу побажати новообраним депутатам, незалежно від їхньої партійної чи мажоритарної приналежності, легалізувати Конституцію України, наповнити реальним, рівним для всіх громадян нашої держави українське правове поле.

 

Колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Шпальти» може не поділяти думку, висловлену у матеріалі.

Коментарі