Новини

Школа буковинської тайстри. У Чернівцях навчатимуть стародавніх технік ткацтва

Школа буковинської тайстри дасть можливість  передати давні традиції та навички ткацтва молодим ученицям.

2 липня в Учбово-методичному центрі культури Буковини в Чернівцях відбудеться відкриття проекту «Школа буковинської тайстри» (ШБТ). Початок – об 11:00.

«Цей проект спрямований на відродження та популяризацію основних видів ткацтва, які використовували у виготовленні стародавніх буковинських тайстр. Його мета – передача навичок прадавнього ремесла молодим ученицям, популяризація тайстри як сучасного аксесуару. В рамках цього проекту відбудуться майстер-класи для учнівської молоді в загальноосвітніх, мистецьких школах й презентація результатів проекту – виставки новостворених тайстр та показу навчально-пізнавального фільму», – пишуть організатори.

Навчання в ШБТ відбуватиметься в два етапи: вивчення процесу виготовлення натуральної нитки  з природньої сировини – вовни карпатської вівці (миття, вичісування, фарбування, прядіння) та ознайомлення з ткацьким верстатом і вивчення технології процесу ткання.

Школа буковинської тайстри дасть можливість  передати давні традиції та навички ткацтва вісьмом молодим ученицям, які власноруч витчуть по чотири тайстри кожна впродовж навчального процесу.  

Наразі триває конкурсний відбір на участь у ШБТ.

Проект реалізовує ГО «Вишиваний дивотвір» за підтримки Українського культурного фонду. Партнер проекту – Учбово-методичний центр культури Буковини.

Коментарі