Новини

У Чернівцях дискутували про демократію та гендерні права

В обласній бібліотеці імені Івасюка відбувся тренінг «Громадянська освіта як засіб утвердження демократичних цінностей».

20-21 червня у Чернівецькій обласній універсальній бібліотеці імені Івасюка відбувся тренінг «Громадянська освіта як засіб утвердження демократичних цінностей». Такі заходи проводять на базі Відкритого університету для дорослих за підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини.

За допомогою цієї освітньої платформи створюють нові програми, громадські ініціативи, спільні заходи для тих, хто небайдужий до нового і прагне самовдосконалення та індивідуального розвитку.

«Основною метою тренінгу є надання учасницям базових знань із питань демократії та основних цінностей, на яких базується демократичне суспільство. Важливо сформувати систему поглядів, у якій є місце і для прав, і для обов’язків, і для толерантного ставлення до іншого», – розповіла у коментарі «Шпальті» тренерка Відкритого університету для дорослих, доцентка кафедри політології та державного управління ЧНУ ім. Ю. Федьковича Наталія Нечаєва-Юрійчук.

За її словами, подібний освітньо-культурний обмін сприяє утвердженню не лише важливості ідей громадянської освіти, демократичних цінностей, поваги до іншого, а й спільного демократичного світогляду в українському суспільстві загалом.

Учасниці тренінгу аналізували основні принципи та цінності демократії. Також обговорювали роль громадянської освіти та розмірковували над проблемою гендерної рівності у сучасному суспільстві.

Тренінг проходив у форматі мінілекцій, презентацій та ділових ігор. А спілкування відбувалося у дискусійній формі.

«Тренінг дійсно сподобався, були підібрані теми, які зараз є надзвичайно актуальними. Нас ознайомили з принципами демократії та порушили актуальне питання про гендерну рівність, про стереотипи, які виникають на шляху до реалізації рівності», – каже студентка другого курсу кафедри політології та державного управління ЧНУ ім. Ю. Федьковича Юлія Кучер.

У перший день тренінгу обговорювали принципи та цінності демократії як основи взаємовідносин між людьми. Наступного дня присутні розмірковували над темою «Гендерні права – складова прав людини та демократичного суспільства». Наразі це питання є досить актуальним, тому учасниці обговорювали гендерну політику та дискутували щодо присутності гендерних стереотипів у нашому повсякденному житті.

Як розповіла «Шпальті» директорка Чернівецької обласної універсальної бібліотеки імені Івасюка Наталія Філяк, Відкритий університет для дорослих постійно проводить подібні тренінги, щоб надати всім охочим знання, які можна застосувати як у професійній діяльності, так і в повсякденному житті.

Аліна Демедюк, Олександра Курущак

Коментарі