Новини

Як захиститися від нашестя комарів. Поради чернівецького дерматолога

Якщо розвиваються алергічні реакції, потрібно звернутися до лікаря.

Фото: Егор Камелев

Цього літа у Чернівцях аномально багато комарів. Нашестя спостерігають не тільки біля стоячих водойм, а й серед багатоповерхівок. Від комах страждають і дорослі, і діти. Лікарі застерігають, що укуси не варто ігнорувати, адже вони можуть бути небезпечними.

Як захиститися від комарів та укусів інших комах і доглядати за шкірою після пошкодження, радить читачам «Шпальти» лікарка-дерматовенерологиня КМУ «Чернівецький обласний шкірно-венерологічний диспансер» Ірина Прохорова.

«Через високу вологість та тепло у нас спостерігається багато комарів. Цього літа кількість пацієнтів з укусами помітно збільшилася. До нас звертаються пацієнти з великими ранами. Буває, що не знають, хто і де їх укусив. Але потрібно орієнтуватися, бо це може призвести до серйозних наслідків», – зазначає Ірина Прохорова.

Лікарка зауважує, що у випадку розвитку алергічної реакції на місці укусу обов’язково звертатися за спеціалізованою допомогою. Адже самотужки з цим не справитися.

«Ми приймаємо пацієнтів з укусами без направлення (на вулиці Челюскінців, 9). У разі алергічних реакцій можуть знадобитися спеціалізовані креми та мазі від укусів комах. Також призначаємо у декотрих випадках протиалергійне таблетоване лікування», – каже Ірина Прохорова.

Також за її словами, наразі триває сезон кліщів. Тому після відвідування лісу чи парку треба оглянути тіло. Після укусу кліща можуть залишитися його лапки чи інші частинки на тілі. У такому випадку потрібно негайно звернутися до лікаря. У шкірно-венерологічному диспансері проводять діагностику на хворобу Лайма і можуть кваліфіковано видалити рештки кліща.

 

Як захистися від укусів комарів:

– на природу одягайте закритий одяг;

– можна використовувати косметичні засоби для відлякування комарів, але вони мають нетривалий ефект. Потрібно користуватися ними кожні 4 години;

– у разі укусу можна застосовувати мазь «Рятівник»;

– у разі алергічної реакції звернутися до лікаря.

Як розповіла «Шпальті» доцентка, кандидатка медичних наук кафедри мікробіології та вірусології БДМУ Олена Бліндер, членистоногі можуть бути природнім резервуаром або/і переносником низки збудників інфекційних захворювань. Зокрема туляремії, борелій, рикетсії, лихоманки Західного Нілу, кліщового енцефаліту, японського енцефаліту, жовтої лихоманки, лихоманки Денге, малярії.

Бактерійні захворювання:

Збудник туляремії Francisellatularensis адаптований до 110 видів членистоногих, які здатні передавати захворювання (найбільше епідемічне значення мають кліщі, комарі, ґедзі).

Туляремія – природно вогнищеве інфекційне захворювання, яке розповсюджене переважно на ландшафтах помірного кліматичного поясу. У людини – це гостре інфекційне захворювання токсико-алергічного, рідше септичного характеру. Інкубаційний період (період з моменту зараження до появи перших клінічних ознак) буває від 1 дня до 3 тижнів, але частіше складає 3-7 днів.

Захворювання триває 2-3 тижні (інколи більше), в окремих випадках спостерігаються рецидиви. Для туляремії поряд із загальними проявами хвороби (гарячка, головний біль, слабість, болі у м’язах та інші) характерне запалення лімфатичних вузлів і прилеглої тканини (бубон), яке виникає регіонарно до місця проникнення в організм збудника.

Деякі види м’яких кліщів, що належать до роду Ornithodorus, є переносниками борелій – Borrelia hermsii – бактерій-збудників ендемічного (кліщового) поворотного тифу. Різні види кліщів, поширені у різних регіонах, зумовлюють це захворювання.

Borrelia burgdorferi – борелії, збудники хвороби Лайма (Лайм бореліозу).

Рикетсії – внутріклітинні бактерії, збудники рикетсіозів (трансмісивних зоонозних захворювань).

Вірусні захворювання:

– лихоманка Західного Нілу (лише за останній тиждень серпня 2018 року від цієї хвороби у країнах Європи померли 24 людини, 6 з яких – у Румунії.);

– кліщовий енцефаліт (останнім часом рідко в Україні), переносники – кліщі Ixodesricinus, Ixodespersulcatus;

– японський енцефаліт, переносники – комарі (роду Culex, найчастіше виду Culex tritaeniorhynchus);

– жовта лихоманка (в Україні не поширена; щеплення –  важливо для тих, хто подорожує у країни тропічної і субтропічної Африки та Латинської Америки), переносники – комарі Aedes sympsoniAedes africanus;

– лихоманка Денге (наразі у Таїланді епідемія цього захворювання (десятки тисяч хворих), переносники – комарі;

малярія – збудники – найпростіші плазмодії малярії. Для людини патогенні чотири види цього роду: Plasmodium vivaxPlasmodium ovalePlasmodium malariae (плазмодій чотириденний) і Plasmodium falciparumPlasmodium falciparum). Передається людині під час укусу комарів роду Anopheles.

Хвороба мікроорганізм перенощик резервуар
Лихоманка скелястих гір Rickettsiarickettsii

 

кліщі кліщі, дикі гризуни
 Ерліхіози

Ehrlichiosis

E. chaffeensis
E. ewingii
кліщі олені
дрібні ссавці
Анаплазмози

Anaplasmosis

A. phagocytophilum кліщі олені
дрібні ссавці
Плямиста гарячка R. tsutsugamushi клопи Клопи, дикі гризуни
 

Епідемічний висипний тиф

Rickettsia prowazekii воші Людина,білки летяги, блохи білок
Мишиний тиф Rickettsia typhi блохи Дикі гризуни

 

Коментарі