Афіша, Новини

У Чернівцях читатимуть вірші про Париж та Пауля Целана

Це історія кохання і досвіди, які, за словами Гемінґвея, «до кінця днів залишаються з тобою».

22 червня у Літературному целанівському центрі в Чернівцях (вул. О. Кобилянської, 51) відбудеться презентація дебютної поетичної збірки Павла Матюші «Париж. Сплін».

У книжці представлено паризький період життя автора. Це історія кохання і досвіди, які, за словами Гемінґвея, «до кінця днів залишаються з тобою».

Початок презентації – о 18:30. Вхід вільний. Модераторка – Лілія Шутяк.

«Париж. Сплін», на думку Юрія Андруховича, – дуже інтимна збірка.

«Автор довіряє читачеві свою меланхолію, паризьку нервову поривність і дотепну гіркоту, не озираючись на можливі й дуже навіть імовірні упередження». Сергій Жадан, зі свого боку, додає: «Нам, читачам, лишається віднаходити в цій книзі знайомі ілюзії та голоси, впізнавати ландшафти Києва та географію Парижа, реагувати на назви вулиць і прізвища поетів. Іноді дивуватися, іноді скептично гмикати, повторюючи час від часу: «О! Це нестерпно гарна історія!», – написав письменник.

Поетична збірка Павла Матюші нагадує сік манго з екстрактом каєнського перцю. Франція, а точніше Париж, постає ледь не в кожному рядку, так само як ніжність і любов до жінки. Сум, радість, відчай, надія – усе мерехтить і зливається в цій любові, що подекуди стає фатальною, утім, невідступно супроводжує ліричного героя в його мандрах. Поет у текстах, мов перелітний птах, зникає за горизонтом своїх почуттів, однак у кінці очікувано повертається «додому».

Довідка. Павло Матюша (35 років) – поет, прозаїк, перекладач. Випускник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Працював на дипломатичній службі, пізніше жив і працював у Франції. Один із перекладачів Антології молодої американської поезії, АББГЛМГ, 2016. Лауреат національного літературного конкурсу «Смолоскип» (2018, 2019). Минулого року у видавництві «Фонтан казок» вийшла його книга казок «Вієчка», тираж якої з успіхом було розкуплено від Форуму-2018 до Арсеналу-2019. На цьогорічний Книжковий Арсенал у видавництві «Смолоскип» з’явилася перша поетична книжка «Париж. Сплін», присвячена паризькому періоду життя. Крім літератури, Павло цікавиться образотворчим мистецтвом, тенісом та добрими винами. Віднедавна повернувся мешкати з Франції до Києва.

 

Коментарі