Новини

Вахтанг Кіпіані у Чернівцях розповідав, за що судили Василя Стуса. Фото

Журналіст презентував чернівчанам книгу про кримінальну справу українського поета і дисидента.

17 червня у медіацентрі Belle vue відбулася презентація нової книги відомого журналіста Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса». Під час заходу чернівчанам розповідали, за що насправді судили українського поета і дисидента. Чернівці – третє українське місто після Івано-Франківська та Коломиї, яке Вахтанг Кіпіані відвідав із презентацією.

«Ця книга є продуктом довгого шляху для того, щоб і самому розібратися і розповісти всім зацікавленим, ким був Стус. В Україні дуже часто людину записують у герої або антигерої взагалі без зв’язку з її реальним життям заявами, вчинками. Стус – один із тих людей. Він викликає цікавість суспільства як людина, яка трохи не дочекалася цієї омріяної незалежності, не побачила жодної свої книги надрукованої», – розповів Вахтанг Кіпіані.

Через книгу кримінальна справа Василя Стуса стає доступна кожному українцю. Видання – своєрідний дайджест матеріалів, документів із колишнього архіву КДБ – протоколів судових засідань, обшуків і допитів, а також показів свідків, спогадів товаришів і листів поета з тюрми.

«Справа Василя Стуса» не лише розповідає про тих, хто нищив поета. А й містить маловідомі свідчення тих, хто, ризикуючи власною свободою, боронив Стуса у суді. Ця книжка не лише проливає світло на кримінальну справу, а й дає зрозуміти, якою Василь Стус був людиною.

Зустріч з автором книги організували студенти УАЛ Чернівці.

Довідка. Вахтанг Кіпіані – редактор видання «Історична правда», ведучий програми «Історична правда» на телеканалі ZIK, викладач магістерської програми з журналістики Українського католицького університету у Львові та кафедри «PR» у Національному університеті «Києво-Могилянська академія», засновник Музею-архіву преси.

Фото Ірини Болести

 

 

Коментарі