Новини, Перша шпальта

Вилетіти не можна залишитися. Де ставити кому у ситуації з футбольним клубом «Буковина»

Попри останнє місце в Другій лізі, чернівецька команда може уникнути пониження у класі та втрати професійного статусу.

Фото Володимира Мунтяна

У кінці травня завершився сезон 2018-2019 Другої ліги України з футболу. ФСК «Буковина» (Чернівці) посів останнє, десяте, місце у групі «А». Згідно з регламентом турніру, клуб мав би чи не вперше у своїй історії втратити статус професійного та залишити змагання Професійної футбольної ліги (ПФЛ). Відповідно, новий сезон «Буковина» мала б розпочати вже в чемпіонаті України серед аматорів.

Однак, імовірно, цьогоріч чернівецька команда врятується від такого розвитку подій. Керівники «Буковини» та вболівальники мають подякувати футбольним клубам із Сум та Горностаївки, які вирішили наступного сезону не брати участь у Другій лізі.

Яким чином чернівецька команда може уникнути пониження у класі, «Шпальті» розповів президент Професійної футбольної ліги Сергій Макаров.

«Буковина» дійсно посіла останнє місце, і тому за регламентом повинна перейти до аматорського чемпіонату. Але в нас є форс-мажори – вже відомо, що знявся зі змагань «Мир» (Горностаївка) і не гратиме ПФК «Суми». Через це ми, мабуть, будемо просити делегатів конференції ПФЛ, щоб через ці обставини «Нікополь» і «Буковину» залишили в Другій лізі», – повідомив Сергій Макаров.

Чергова конференція ПФЛ відбудеться 27 червня у Будинку футболу в Києві. Саме тоді остаточно вирішиться подальша доля ФСК «Буковина». Поки ж адміністрація клубу подала документацію на участь у Другій лізі.

«Керівники «Буковини» надіслали нам листи від мера Чернівців, від обласної ради з проханням залишити клуб в ПФЛ. Наразі «Буковина» проходить атестацію, і, наскільки нам відомо, проходить успішно. Клуб отримає атестат. Офіційно про це повідомимо 14 червня на засіданні атестаційного комітету», – розповів Сергій Макаров.

За його словами, наразі робочий варіант ПФЛ – проведення Другої ліги з поділом на дві групи за географічним принципом. Водночас кількість команд у кожній із них може збільшитися з 10 до 12. Також спортивний функціонер поділився своєю думкою щодо того, що Буковина може залишитися без професійного футбольного клубу.

«У мене ставлення двояке. Звичайно, з одного боку, нам хочеться, щоб запрацював обмін між нашими змаганнями й аматорськими. Але через ці форс-мажори його немає. А з іншого боку, «Буковина» – це славетний клуб, у Чернівецької області багата футбольна історія. Не хочеться втрачати її», – сказав президент ПФЛ.

Інформаційна тиша та борги перед футболістами

Наразі в публічному просторі фактично відсутня будь-яка інформація щодо ФСК «Буковина». На офіційному сайті клубу не було повідомлень ані про плани на міжсезоння, ані про дату початку підготовки до нового чемпіонату. Невідомо, чи футболісти пішли у відпустку, чи команду взагалі розпустили. Виконувачем обов’язків головного тренера на сайті досі зазначений Роман Нестеренко. Водночас він у коментарі «Шпальті» повідомив, що розірвав контракт із клубом за згодою сторін ще 7 червня.

«Я залишив Чернівці та поїхав додому до Вугледара Донецької області. Можливо, колись ще повернуся до «Буковини». А поки хочу трохи повчитися і підвищити свою кваліфікацію. Клуб не виплатив мені зарплату за два з половиною місяці. Але пообіцяли, що днями переведуть гроші на мою картку. Знаю, що гравцям теж невчасно платили, на кінець сезону були борги за один чи два місяці», – розповів Роман Нестеренко.

За його словами, команду відправили у відпустку. А декілька футболістів уже встигли розірвати контракт із «Буковиною». Мова йде про захисника Олександра Вечтомова та нападника Ярослава Галенка.

Також залишив команду захисник Андрій Гусін. Про це він повідомив у коментарі «Шпальті». За його словами, припинив співпрацю з клубом ще один оборонець – Олександр Квачов.

«Практично всі немісцеві футболісти розірвали контракти. А який зміст залишатися? Я взагалі практично безкоштовно грав у Чернівцях. За майже три місяці в «Буковині» мені дали фактично тільки одну зарплату. Хоча сума, яку винні, смішна, але все одно це гроші. Також ми мали отримати премії за дві переможні гри, але жодної не виплатили», – повідомив Андрій Гусін.

Вам буде цікаво: Андрій Гусін-молодший: «Чернівці європейське місто, в якому комфортніше, ніж у Києві»

За інформацією «Шпальти», з березня зарплату не отримував і персонал клубу. Водночас захисник Роман Кузів, який залишився в «Буковині», зазначив, що заборгованостей перед футболістами немає, і гравці пішли у відпустку.

«Коли вона закінчується, нам поки не казали. Але президент повідомив, що на 99% команда буде. Надіюся, що «Буковина» залишиться у Другій лізі, і все до того йде», – сказав Роман Кузів у коментарі «Шпальті».

Роман та Віталій Кузіви

Команда буде, але невідомо, в якому форматі

Виходить, що у клубі зарплату виплачують вибірково. Факт наявності заборгованості нам підтвердив президент ФСК «Буковина» Вадим Заяць.

«Те, що ми віддамо всі гроші, це однозначно. Люди, з якими ми розірвали контракти, з ними або розрахувалися, або підписали гарантійні листи. Команда обласна, фінансують її з обласного і міського бюджетів. Від Василя Продана й Івана Мунтяна ми мали фактично зелене світло на фінансування клубу. Але є певні люди, їхні прізвища я не називатиму, які сидять у кабінетах і мають вплив на виділення грошей. Вони здійснювали тиск на «Буковину», – повідомив президент клубу.

Вадим Заяць запевнив, що головна команда області нікуди не зникне, однак може зазнати суттєвих змін.

«Буковина» буде 100%. Ми зараз фактично стоїмо біля початків нової команди – тієї, на яку ходитимуть вболівальники і радітимуть грі. Те, що команда буде, – це однозначно, питання тільки – у якому форматі. Або нам доведеться пройти через «аматорів», повернутися у Другу лігу і піти вище, або нам дадуть шанс, і ми стартуємо в новому сезоні одразу з Другої ліги», – сказав він.

За його словами, керівники ФСК «Буковина» виконали всі вимоги ПФЛ щодо атестації на новий сезон. Тому залишилося дочекатися 27 червня, коли представники клубів ПФЛ голосуванням вирішать подальшу долю чернівецької команди.

«Зараз нам потрібно з усіма ними зідзвонитися, переговорити та пояснити ситуацію. Навіть у кінці чемпіонату ми залишилися вірні спортивним принципам. У нас хороша репутація, тому думаю, що все буде добре», – розповів Вадим Заяць.

Усіх собак повішали на Куницю

Президент «Буковини» каже, що планували залишитися у Другій лізі за спортивним принципом – посівши рятівне 9-те місце в турнірній таблиці. На думку Вадима Заяця, причини, чому це не вдалося, – незадовільна робота тренерського штабу на чолі з Віталієм Куницею та підніжки з боку недоброзичливців.

«Ми дали шанс місцевому так званому тренеру. Подивилися місяць і побачили, що він не може виконати завдання. У клубі були збори, на яких дійшли висновку, що, мабуть, тренерському штабу потрібно ще вчитися. Наступного дня певні люди з вищих кабінетів мені передали, що якщо ми зробимо якісь кроки в цьому напрямку, то грошей «Буковині» не даватимуть», – сказав президент клубу.

За його словами, тоді робота «Буковини» призупинилася на три тижні, фактично перед самим стартом чемпіонату.

«Я як президент запрошував футболістів. Наприклад, приїхав до нас нападник Галенко, і він на першому тренуванні на зборах був просто на голову сильніший за всіх. А через два тижні в чемпіонаті Галенко – один із найгірших на полі, то тут питання до кого? До президента чи до тих, хто тренує? Якщо головний тренер допускає порушення спортивного режиму, якщо в нього люди могли не тренуватися (на тренування приходили 12 футболістів), то на який результат ми могли очікувати?» – розповів Вадим Заяць.

Фото olimpik.com.ua

Нагадаємо, 2 травня в. о. головного тренера «Буковини» Віталій Куниця подав у відставку. Однією з причин свого рішення він називав те, що Вадим Заяць почав проявляти себе більше як тренер, а не як президент клубу.

«Я як спеціаліст розумів, що «Буковина», враховуючи функціональну підготовку, першим номером грати не зможе. Казав тренерові, що тактично правильно було відходити до своїх воріт в основних матчах. Але, наприклад, у грі з «Поділлям» тренер просто втратив контроль над діями команди. Він розгубився і не знав, як реагувати на ситуацію на полі. А потім людина просто втекла з клубу і кинула команду напризволяще», – каже Вадим Заяць.

Наразі «Буковина» без головного тренера. Хто готуватиме команду до нового сезону, поки невідомо. Також президент клубу не назвав прізвища футболістів, які покинули команду. Лише зазначив, що залишилися гравці, в яких бачать перспективу у майбутньому. Водночас Вадим Заяць розповів, чи буде фінансування «Буковини» у наступному чемпіонаті, а також про залучення спонсорів.

«На існування клубу гроші є, завдяки тим сумам, які виділили обласна і міська рада. І є певні гарантії, що ще щось виділять. А щоб залучити спонсорів, потрібно їм хоч якусь гру показати. У нас цього поки не вийшло. Після перших двох успішних матчів навесні певні люди підтягнулися, почали цікавитися, але потім узяли паузу. Відверто кажучи, є меценати, які люблять футбол. Але я людина чесна і не маю права до когось підходити і просити грошей, якщо я розумію, що вони фактично підуть на вітер. Наше завдання – спочатку зробити команду, а потім паралельно під неї шукати спонсорів», – сказав президент клубу.

Тож поки, до 27 червня, ФСК «Буковина» перебуватиме у підвішеному стані. «Шпальта» стежитиме за розвитком подій навколо чернівецького клубу та інформуватиме поціновувачів футболу щодо ситуації в головній команді області.

Іван Сірецький

 

Коментарі