Новини

Купатися заборонено. У Чернівцях офіційно відкрили міський пляж на Пруті. Фото

Наразі вода не відповідає санітарно-гігієнічним вимогам для купання.

Сьогодні, 3 червня, офіційно відкрили міський пляж на річці Прут, що на вулиці Донбасівській, 5 у Чернівцях.

Рятувальники підготували пляж до літнього сезону, однак купатися наразі заборонено. Вода брудна та не відповідає санітарно-гігієнічним вимогам для плавання.

Як розповів начальник Чернівецької міської рятувальної станції на воді Василь Маник, до пляжного сезону виконали багато роботи.

«Виставили попереджувальні знаки, аби люди знали, як правильно надавати допомогу, які правила поведінки на пляжі. Підключили дві душові кабінки. Є дві роздягальні, там є питна вода – це міська вода централізована, чиста. Також у туалеті поставили рукомийники, зробили ремонти, відкрили на пляжі медичний пункт, аби люди не бігли на рятувальну станцію. Допомогу будуть надавати безпосередньо на пляжі. Також ми скосили траву», – розповів Василь Маник.

Також він зазначив, що рятувальна служба працює з 9 ранку до 9 вечора. У ці години фахівці будуть постійно на рятувальній станції, на пляжі та на воді. Санстанція зробила забір води на аналізи. Коли вона надасть дозвіл на плавання, знімуть табличку «Купатися заборонено» і будуть працювати у звичному режимі.

Як повідомили в обласному лабораторному центрі досліджень МОЗ, проби води взяли до початку оздоровчого періоду. Результати були готові вже 31 травня. Вода не відповідає нормам за бактеріологічними показниками.

«Відібрали проби води у річці Прут у трьох точках (місце купання, вище і нижче). Вона не відповідає нормам за різними показниками. Зокрема перевищений індекс ЛКП (лактозо-позитивної кишкової палички), показник позитивних бактерій групи кишкової палички перевищений у 5-6 разів тощо. Тобто, вода не відповідає санітарно-гігієнічним вимогам для купання. Ми надали рекомендаційний лист рятувальній службі на Пруті, яка повинна інформувати про це відпочивальників на міському пляжі», – розповіла у коментарі «Шпальті» завідувачка чернівецького міського відділу лабораторних досліджень ДУ «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Оксана Жук.

Моніторинг за якістю води проводять двічі на місяць. Тому наступного тижня проби води у Пруті відберуть знову.

Фото Ірини Болести       

 

Коментарі