Новини

У Чернівцях відкрили мистецьку виставку про кліматичні зміни. Фото

Експозиція в центрі «Резиденція молоді» триватиме до 2 червня.

26 травня у центрі «Резиденція молоді» відкрили виставку «Надзвичайний кліматичний рух». 16 учасників та учасниць, серед яких митці, кліматичні активісти та науковці України, стали автор(к)ами виставки та впродовж двох місяців досліджували тему зміни клімату.

Серед робіт − інсталяції, аудіо-візуальні скульптури, архівні документи, відео-наративи та фільми, присвячені проблемам незаконної вирубки лісів, важливості боліт та їхніх міфологічних образів, осмисленню індустріалізації в Україні та її шкоди для довкілля, дослідженню опустелювання та посухи на Україні, а також підсиленню значення кліматичної науки.

«Ми є свідками і чинниками шостого масового вимирання живих істот на планеті в результаті зміни клімату (п’ятим було зникнення динозаврів у результаті комети). Цей процес важко помітити, адже він відбувається впродовж декількох сотень років. Кліматично-мистецькі лабораторії – це проект, який намагається звернути увагу на ці повільні у масштабах людського життя, але блискавичні у масштабі історії Землі зміни. Не через презентацію «фактів», а через інший, поетичний та творчий спосіб усвідомлювати наш взаємозв’язок із довкіллям. Ця виставка є першою у своєму роді в Україні і, сподіваюся, стане каталізатором інших міждисциплінарних співпраць», – розповідає організаторка виставки Оксана.

Під час відкриття виставки учасники презентували Декларацію надзвичайного кліматичного стану та заохочували всіх надіслати листа до Землі.

Експозиція триватиме до 2 червня з 11:00 по 18:00 у центрі «Резиденція молоді» (вул. Головна, 41).

Вхід вільний.

Виставка є кульмінацією кліматично-мистецьких лабораторій – восьмиденної резиденції в Карпатах, під час якої сім мистецько-активістських та мистецько-наукових тандемів осмислювали зміну клімату.

Учасники/учасниці: ruїnscollective (Тета Цибульник, Еліас Парвулеско), Костянтин Васюков, Тетяна Корнєєва, Світлана Краковська, Лідія Криштоп, Карина Лазарук, Семен Поломаний, Світлана Потоцька,  Анастасія Ращенко,  Ірина Соколова, Ольга Фурсік, Максим Ходак.
Куратор(к)и: Ірина Замуруєва разом з учасниками та учасницями кліматично-мистецьких лабораторій.

Фото Ярослави Дерев’янко та Ігоря Константинюка


 

Коментарі