Новини

Muza Hyst Jazz Fest. Сьогодні у Чернівцях стартує фестиваль фрі-джазу

Відомі музиканти з Нью-Йорка, Києва, Дніпра, Харкова, Львова, Донецька та Чернівців упродовж трьох днів гратимуть джаз, творитимуть вільну імпровізацію, електроакустику та перформативний synthwave.

14 травня в медіа-центрі «Bell Vue» з нагоди відкриття першого фестивалю фрі-джазу у Чернівцях Muza Hyst Jazz Fest організатори заходу провели прес-конференцію та розповіли, як проходила підготовка до фесту та хто виступить для гостей заходу.

Відомі музиканти з Нью-Йорка, Києва, Дніпра, Харкова, Львова, Донецька та Чернівців упродовж трьох днів гратимуть джаз, творитимуть вільну імпровізацію, електроакустику та перформативний synthwave. Зокрема, чернівчани зможуть послухати Mark Tokar Trio, Юрія Зморовича та The Orchestra Of Mirrored Reflections.

І вже сьогодні о 19.00 у кіноклубі «Red»  відбудеться перший вечір фесту.

Куратор програмної частини фестивалю Олександр Сушинський сам із Донецька. До війни він організував там два фестивалі фрі-джазової музики. Після переїзду, вже у Львові, також працював із командою над проведенням двох фестів. Далі організовували концерти в інших містах. Упродовж чотирьох років Олександр мав план провести джазовий фестиваль у Чернівцях. Однак бракувало організаційної підтримки. Коли знайшлися ті, хто підтримав ідею, врешті реалізували її. Однією з цих людей є координаторка фестивалю Яна Пальчікова.

«Реалізація фестивалю Muza Hyst Jazz Fest є прикладом низової ініціативи. Й основна наша мета була в тому, щоб показати, що за невеликий проміжок часу з надзвичайно обмеженими ресурсами можна змінювати простір, який тебе оточує. Створювати середовище, яке буде приємним для тебе», – розповіла Яна.

Директор ЦСМ «Bunker» Тарас Полатайко навів приклади успішних джазових фестивалів. Зокрема це Leopolis Jazz Fest у Львові.

«Коли в місто з’їжджаються музиканти першого розряду, це притягує поціновувачів джазу з різних країн світу. І це один із поштовхів для розвитку міста. Проведення Muza Hyst Jazz Fest є прикладом того, як невелика група людей своєю ініціативою може згенерувати таку важливу подію. І все це попри інертність та забюрократизованість наших владних структур і управлінь. Коли є гарна ініціатива – знаходиться підтримка, волонтери, спонсори. Майже рік тому міський голова Олексій Каспрук в інтерв’ю «Шпальті» сказав, що в планах перетворити Чернівці в джазову столицю. Тож хочемо запросити пана Олексія на Muza Hyst Jazz Fest. Сподіваюся, фестиваль стане традицією та з кожним роком буде притягувати все більше й більше музикантів. І що ми отримаємо хоч якусь підтримку на офіційному рівні», – каже Тарас Полатайко.

Художник додає, що початок цього фестивалю – це абсолютно голий ентузіазм, мінімальні кошти і великі надзусилля.

Лідер дніпровського гурту The Orchestra of Mirrored ReflectionsJol Tai розповів, що з радістю погодився взяти участь у фестивалі.

«Я одразу сказав «так» усім ініціативам організаторів. Ми за творчість, за позитив, імпровізацію і прагнення зробити більше, ніж можливо. А створив свій гурт  Jol Tai після подорожі по Індії. Хлопці поєднують електроніку, живі інструменти і загалом перебувають на стику дарк-джазу, ембієнту та неокласики».

За словами Олександра Сушинського, крім трьох основних локацій, буде ще одна незвична. Це музичний тур у центрі міста. На честь автогопників, які ганяють Чернівцями. Цей проїзд здійснять на двох автівках із гучним звуком фрі-джазу та оперної музики.

Альона Чорна

Коментарі